Gemeente Maassluis

19-3-2001

Rotondeles voor scholieren

Deze week gaan tientallen Maassluise leerlingen van de groepen 7 van de basisscholen De Westhoek en De Dijck rotondes rijden op de fiets. De politie geeft de leerlingen een speciale rotonde-verkeersles als voorbereiding op de schriftelijke en praktische verkeersproef die later dit voorjaar volgt.

Basisschool De Dijck bijt op woensdag 21 maart het spits af en "neemt" tussen 11.45 en 12.00 uur de rotonde Rozenlaan/ Wagenstraat. De 31 kinderen van groep 7 van basisschool De Westhoek, locatie Steenen Dijck, gaan op 23 maart op pad. Op de fiets gaan ze eerst naar wijkgebouw De Flat waar ze een verkeersles van de politie krijgen. Daarna geven ze op verzoek van de gemeente en de politie een demonstratie van het gebruik van een verkeersplein. Nog niet zo lang geleden is de Westlandseweg helemaal gereconstrueerd en is hier op verschillende kruisingen een rotonde aangelegd. Nog niet iedere verkeersdeelnemer maakt daar goed gebruik van. Daarom is groep 7 van de Westhoek Steenen Dijck om hulp gevraagd. Op vrijdagmiddag tussen 13.00 en 14.00 uur zullen de kinderen allen in groepjes de rotonde Westlandseweg/ Nachtegaallaan oversteken. Na afloop keert de groep terug naar wijkgebouw de Flat waar de vertegenwoordigers van de politie, de heren de Vos en Bulsing, vertellen of alle verkeersregels goed zijn toegepast.

Op school is van tevoren uiteraard uitgebreid aandacht besteed aan het fietsen op een rotonde. Behalve dat gebruik wordt gemaakt van de verkeersmethode Op groen lezen de kinderen met zijn allen de Jeugdverkeerskrant. Dit blad, een uitgave van 3VO, geeft actuele informatie over verkeersregels en verkeerssituaties. Zowel door de meester als door het blad wordt ook veel aandacht geschonken aan de verkeersmentaliteit, oftewel hoe gedraag je je in het ver- keer. De laatste en meest uitgebreide les die de kinderen van de Steenen Dijck op school krijgen over dit onderwerp betreft een bordles. Op het schoolbord staat de plattegrond van de rotonde Nachtegaallaan nagetekend. Aan de hand van deze tekening worden echte verkeerssituaties nagebootst. Op deze wijze worden de kinderen optimaal voorbereid op de praktijk.