Persinformatie

Dees geeft startsein voor ZON-project 'patiëntenorganisaties, actuele informatie en internet'
Patiëntenorganisaties zetten gebruikersinformatie over zorg op internet

Voorzitter D.J.D. Dees van ZorgOnderzoek Nederland (ZON) heeft afgelopen maandag in Den Haag de aftrap gegeven voor het project 'Patiëntenorganisaties, actuele informatie en internet'.

Negen patiëntenorganisaties gaan het komende jaar onder begeleiding van ZorgOnderzoek Nederland aan de slag met de ontwikkeling van voor hen relevante gebruikersinformatie over diensten en producten in de zorg. Het is de bedoeling om deze informatie nog voor het einde van dit jaar via internet beschikbaar te hebben voor de consument.

Met het project wil ZON een bijdrage leveren aan de verbetering van het informatieaanbod over keuzemogelijkheden in de zorg. Een verbeterd informatieaanbod draagt bij aan de emancipatie van de 'zorggebruiker'. ZorgOnderzoek Nederland legt het initiatief voor de ontwikkeling van deze informatie bij de patiëntenbeweging omdat zij als geen ander de 'gebruikerswaarde' van zorgproducten en diensten kennen.

De aan het project deelnemende patiëntenorganisaties krijgen van ZON een op maat gemaakt trainings- en ontwikkelingsprogramma aangeboden, met ruime aandacht voor het schrijven van het projectplan, het vinden van geschikte samenwerkingspartners en co-financiers en de daadwerkelijke ontwikkeling en verspreiding van de informatie.

ZON heeft gekozen voor internet omdat steeds meer mensen internet gebruiken als bron voor informatie over gezondheid, ziekten en aandoeningen. Internetgebruikers hebben anoniem en relatief eenvoudig toegang tot deze informatie. Bovendien is internet bij uitstek geschikt om de informatie actueel te houden.

ZON wil in het project graag met andere partijen samenwerken om zo de toetsbaarheid en betrouwbaarheid van de informatie te waarborgen.

De volgende organisaties nemen aan het project deel: Depressiestichting, Federatie Vrouwen Zelfhulp, MS Vereniging Nederland, Nederlandse Leverpatiëntenvereniging, RSI-patiëntenvereniging, Stichting Jongeren en Kanker, Stichting Het Klaverblad Zeeland, Vereniging Balans (gedrasstoornissen) en VOGG (Vereniging voor ouders en verwanten van mensen met een verstandelijke handicap).

Het trainings- en ontwikkelingstraject wordt uitgevoerd met ondersteuning van onder meer de Consumentenbond, de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, het Patiëntenfonds en een aantal ziektespecifieke fondsen. Met enkele commerciële organisaties zijn gesprekken gaande over extra financiële ondersteuning van het traject.

Met de ervaringen van de negen patiëntenorganisaties als basis, wordt later dit jaar een masterclass ontwikkeld waaraan alle geïnteresseerde patiëntenorganisaties deel kunnen nemen. Zo wordt de tijdens het project opgedane kennis voor anderen toegankelijk.