Afzender: risingtide@post.nl

Contactpersoon: Robin

Activisten voeren klimaatactie ivm int. dag tegen racisme

Datum: 20 maart 2001

Persbericht

Klimaat van Racisme

20 Maart 2001

AMSTERDAM, 20 MAART 2001. Woensdag 21 maart om 12 uur 's middags komen klimaat-activisten bijeen op het muntplein in Amsterdam voor een straatactie met theater, samba en een 'zeespiegelstijging'. Deze actie is onderdeel van de internationale dag tegen racisme. Gelijktijdig zullen ook groepen in de VS, Zuid Korea, Australie en een aantal Europese landen hun onvrede laten blijken over de huidige klimaat-onderhandelingen bij de Verenige Naties. "Het Kyoto Protocol is volstrekt onvoldoende als antwoord op de serieuze bedreigingen die klimaatverandering veroorzaakt. Terwijl de arme mensen in ontwikkelingslanden lijden aan de uitstoot van broeikasgassen van geïndustrialiseerde landen, zoeken de wereldleiders alleen naar een manier om vooruitgang te vertragen om aan de situatie te verdienen" aldus Heather Bartram, in Nederland actief voor de Rising Tide Coalitie.

De recente uitspraak van George W Bush: "Ik ben niet van mening dat de regering zich moet bemoeien met het mandaat van de electriciteitscentrales om de CO2-uitstoot te reduceren," ziet de Rising Tide als een duidelijke aanwijzing dat de VS het Kyoto Protocol met de magere reductiedoelstelling van slechts 5,2%, niet zal ratificeren. Het is tijd om te werken aan een alternatief protocol met hogere doelstellingen en om tegenwerkende landen zoals de VS buiten het proces te laten.

Het gebrek aan politieke en sociale actie tegen klimaatverandering door geïndustrialiseerde landen is karakteristiek voor het probleem van sociale onrechtvaardigheid in het algemeen. Het klimaat-probleem staat niet los van internationale economische en politieke verhoudingen. De klimaat-onderhandelingen binnen de VN zijn niet los te zien van internationale instituten zoals WTO en Wereldbank. Daarom heeft Rising Tide gekozen om deze actiedag in solidariteit met de internationale dag tegen racisme samen te vallen.

Bartram vult aan: "De oorzaken van klimaatverandering komen voort uit de koloniale geschiedenis waarin de geïndustrialiseerde landen zich hebben ontwikkeld ten kosten van hun kolonieën in Afrika, Azië en Latijns Amerika. Deze landen zijn nu als eersten de dupe van het milieuprobleem dat de rijke landen veroorzaken. De oorzaak en de effecten van klimaatverandering, maar ook de onwil om iets aan het probleem te doen zijn geworteld in racisme."

Voor meer informatie kijk op http://www.risingtide.nl | http://www.climateconference.org | http://www.ipcc.ch

perscontact: Robin 0 619 612 011

Rising Tide Coalition Netherlands

Amsterdam

Telefoon: 0619612011