Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Minister Vermeend bezorgd over loonkostenontwikkeling

Nr. 2001/48
21 maart 2001

Minister Vermeend bezorgd over loonkostenontwikkeling

Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt zich zorgen over de ontwikkeling van de lonen, de concurrentiepositie en de banengroei in Nederland. Namens het kabinet onderstreept de minister het belang van een verantwoorde loonkostenontwikkeling in zowel de CAO.s als bij de niet-CAO-gebonden inkomens, zoals bijvoorbeeld de topinkomens. Hij roept de sociale partners op de centrale aanbevelingen die eind vorig jaar zijn gedaan te realiseren. De minister schrijft dit in een brief aan de Stichting van de Arbeid, die in afschrift is gestuurd naar de Tweede Kamer.

De minister schrijft in zijn brief dat de jarenlange voorsprong van ons land op andere landen die deelnemen aan de Euro, in korte tijd teniet dreigt te worden gedaan. Door de stijging van de lonen dreigt vanaf volgend jaar, voor het eerst sinds 1994, een toename van de werkloosheid. Terwijl in de landen die meedoen aan de Euro de loonontwikkeling nog steeds gematigd wordt, stijgen de loonkosten in Nederland meer dan gemiddeld. De concurrentiepositie van Nederland verzwakt daardoor zienderogen, volgens CPB-cijfers met ruim 7%-punt in de periode 1998-2001.

Op dit moment geldt dat voor circa 44% van de werknemers een contract is gesloten voor geheel 2001, met een gemiddelde loonstijging van 4,1%. Een aantal recent afgesloten contracten kent inmiddels al een gemiddelde stijging van 5%. Deze loonontwikkeling ligt aanzienlijk boven de stijging van de arbeidsproductiviteit in Nederland, die dit jaar is geraamd op 1,5%. In de met ons concurrerende landen in Europa lopen de lonen in de pas met de arbeidsproductiviteit.

In het najaarsoverleg en in de centrale aanbeveling van de Stichting van de Arbeid is gesproken over het belang van 'investerende CAO.s' , waarin samenhang is aangebracht tussen een verantwoorde loonkostenontwikkeling, kwalitatieve investeringen (zoals scholing, verzuimbestrijding, kinderopvang en het aan het werk houden van ouderen) en meer flexibele vormen van beloning.

21 mrt 01 16:57