VVD

VVD hevig geschrokken van uitbraak mond- en klauwzeer


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 21 maart 2001
VVD-woordvoerder Gert-Jan Oplaat heeft in het Algemeen Overleg net zoals minister Brinkhorst zijn medeleven betuigd met de getroffen boerengezinnen.

De VVD Tweede Kamerfractie heeft hevig verontrust gereageerd op de uitbraak van mond- en klauwzeer op een boerderij in Olst (Overijssel). VVD-woordvoerder Gert-Jan Oplaat heeft in het Algemeen Overleg net zoals minister Brinkhorst zijn medeleven betuigd met de getroffen boerengezinnen. De liberalen steunen de landbouwminister in zijn aanpak van de crisis. Er is inmiddels een draaiboek, dat onlangs door alle partijen in Tweede Kamer is goedgekeurd, in werking gesteld. Dit draaiboek voorziet in de bestrijding van het mond- en klauwzeervirus.

Het inenten van dieren tegen mond- en klauwzeer is sinds het begin van de jaren negentig door de Europese Unie verboden. De VVD heeft al eerder het non-vaccinatiebeleid ter discussie gesteld en de minister opgeroepen om deze Brusselse verplichting van tafel te krijgen. Daarmee zou kunnen worden voorkomen dat massaal gezonde dieren moeten worden afgemaakt. Het ziet er echter niet naar uit dat op korte termijn het non-vaccinatiebeleid in Brussel wordt afgeschaft, waardoor Nederland vooralsnog gedwongen is de huidige aanpak te handhaven.