Lagere energierekening voor huurders - Corporaties bundelen energievraag

Hilversum, 21 maart 2001

Lagere energierekening voor huurders
Corporaties bundelen energievraag

Een grote groep corporaties wil de vraag naar energie bundelen met als doel aantrekkelijke prijzen voor de huurders te bedingen. Aedes vereniging van woningcorporaties heeft het voortouw genomen tot de vraagbundeling. De afgelopen maanden heeft zij haar leden benaderd om de belangstelling voor het initiatief te peilen. Het aantal positieve reacties was groot. Zo'n 50% van de corporaties (ruim 340) gaf aan te willen deelnemen aan het initiatief. Gezamenlijk beheren deze corporaties ruim 1,6 miljoen huurwoningen.

De vraagbundeling past in het streven van corporaties om woonmaatschappijen te worden die meer doen dan het verhuren en onderhouden van de woning. De liberalisering van de energiemarkt, die uiterlijk in 2004 een feit moet zijn, biedt corporaties kansen om een strategische rol te spelen in de levering van energie. Er kunnen economische schaalvoordelen worden behaald als corporaties de vraag naar energie bundelen. Dit moet leiden tot prijsvoordelen voor de huurders. De optimalisering van de prijs/kwaliteit-verhouding van de woonlasten past bij de sociale doelstelling van corporaties.

Huurder kiest
In de plannen levert de corporatie de energie tegen een voordeliger tarief door aan haar huurders. Huurders van de corporaties die deelnemen aan de vraagbundeling kunnen van dit aanbod gebruikmaken. Maar de huurder kan ook voor een andere energieleverancier kiezen. De huurder heeft als klant hierin alle vrijheid. De corporaties verwachten echter veel belangstelling van hun huurders.

Een groep van ruim twintig corporaties die aan de wieg van het initiatief heeft gestaan, gaat zich de komende tijd voorbereiden op de onderhandelingen met de energieleveranciers. Aedes vereniging van woningcorporaties fungeert als trekker van het project.