Gemeente Utrecht

Utrecht biedt wildplassers (m) nieuw openbaar en hygiënisch urinoir.

Vanmiddag heeft op het Janskerkhof de onthulling plaatsgevonden van het nieuwe Utrechtse openbaar urinoir. Wethouder Van Zanen onthulde het urinoir en gaf het de naam "plasmast" mee. Hiermee zijn 3 nieuwe urinoirs in de Utrechtse binnenstad een feit; de andere locaties zijn de Strosteeg en de Mariaplaats. Het urinoir, dat speciaal voor de Utrechtse historische binnenstad is ontwikkeld, is een initiatief van het Wijkbureau Binnenstad. Een ´geurpanel´ volgt gedurende een half jaar het functioneren en de hygiëne van de urinoirs.

Wildplassers geven, zonder dat zij het zich misschien realiseren, veel overlast. Daarom heeft de gemeente in de loop van de tijd allerlei maatregelen getroffen om die overlast tegen te gaan, zoals het plaatsen van spetterplaten en tijdelijke urinoirs. Bij proeven in 1997 en 1998 bleek dat deze zogeheten pinkelpalen goed werden gebruikt. De gemeente Utrecht besloot tot permanente voorzieningen te komen voor de Utrechtse binnenstad. Toen bleek dat er geen bestaand urinoir voldeed aan de gestelde eisen, gaf het Wijkbureau Binnenstad opdracht voor het ontwikkelen van een nieuw urinoir. Het Utrechtse urinoir moest passen in de historische binnenstad en voldoen aan de eisen van gemak en hygiëne. Verdere uitgangspunten voor het ontwerp waren dat het gebruik snel, makkelijk en gratis moest zijn. Een toekomstig urinoir moest goed schoon te houden zijn en vandalisme- en graffitibestendig. Voorts werd een goed evenwicht tussen geslotenheid en openheid van belang gevonden. Geslotenheid om redenen van privacy, zowel voor gebruiker als voor de omgeving, en openheid ten behoeve van de sociale veiligheid (niet oproepend tot oneigenlijk gebruik) en veilig voor de gebruiker: "zien en gezien worden". Een klankbordgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van bewoners, horeca, politie en gemeente, heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het urinoir. Het schetsontwerp van Kooymans D-sign uit Eindhoven bleek het meest aan het programma van eisen te voldoen en het afgelopen jaar is het ontwerp uitgewerkt tot een compleet en operationeel product.

Geurpanel

Een geurpanel heeft na de onthulling een nulmeting verricht dat dient als uitgangspunt voor tweewekelijkse observaties. De urinoirs, nu nog ongebruikt en schoon, worden vijf keer per week schoongemaakt. Of dat voldoende is, moet blijken uit regelmatig onderzoek door leden van het geurpanel - eigenlijk een keurpanel -, dat de urinoirs het komend half jaar intensief volgt op functioneren en hygiëne. Gekeken wordt onder meer of de urinoirs goed schoon te maken zijn, of er nog kinderziektes in het product zitten en of ze inderdaad bestand zijn tegen het gebruik in de openbare ruimte. Eventueel kunnen ter verbetering van de functionaliteit kleine aanpassingen aan het ontwerp worden gedaan. Na een half jaar maakt Utrecht de balans op en wordt bepaald op welke wijze en met welke snelheid het aantal openbare urinoirs uitgebreid kan worden. Bij het bepalen van de locaties worden wensen en suggesties van bewoners en horeca geïnventariseerd, zoals dat ook is gebeurd bij de huidige locaties.

Op kortere termijn kunnen wildplassers voortaan in de plasmast schoon en veilig hun plas doen!