RED BULL NEDERLAND B.V.

Red Bull Snowthrill of Alaska

RED BULL SNOWTHRILL OF ALASKA BIEDT ONGEEVENAARD AVONTUUR: WIE IS S

WERELDS BESTE FREESTYLESKIER?

Cordova, Alaska, VS. Van 21 tot 28 maart 2001 komen de beste internationale freestyleskiërs in Alaska bijeen om de strijd met elkaar aan te binden op een weergaloos evenement: de Red Bull SnowThrill of Alaska. De allerbeste freestyleskiërs kunnen hier in de ongerepte berggebieden van Alaska laten zien wat ze waard zijn. De organisatie van de Red Bull SnowThrill of Alaska heeft de top zestien van het freestyleskiën geselecteerd voor deelname aan dit unieke evenement. De selectie is gebaseerd op de prestaties die de skiërs gedurende het afgelopen jaar hebben neergezet en op karaktereigenschappen.

De lijst werd in eerste instantie aangevoerd door Shane McConkey, door Skiing Magazine als de meest spectaculaire mannelijke freestyleskiër bestempeld, Shane heeft zich helaas op het laatste moment vanwege een blessure terug moeten trekken, gevolgd door andere atleten uit Frankrijk, Zweden, Canada en Nieuw-Zeeland, onder wie: de winnaar van het IFSA World Freeskiing Championship in 1999, Guerlain Chicherit (Frankrijk); de titelverdediger op deze Red Bull SnowThrill, Chris Davenport (VS); en de winnaar van de IFSA World Tour in 2000, Hugo Harrison (Canada). Onder de vrouwelijke deelnemers zijn o.a.: de kampioene van de World Freeskiing Tour in 1998, Wendy Fisher en de winnares van de Nieuw-Zeelandse Rip Curl Heli Challenge en de World Extreme Skiing Championships in 2000, Andrea Binning.

De Red Bull SnowThrill of Alaska komt deze keer met een primeur voor het freestyleskiën: de atleten en de medewerkers van de SnowThrill gaan achter de storm aan. Het werkt zo: elke avond zullen de medewerkers en de atleten, vanaf de basis op het complex van Points North Heli Adventures in Cordova, in overleg bepalen waar de wedstrijd de volgende dag gehouden zal worden. Afhankelijk van de weersomstandigheden vliegt het hele gezelschap in een 50-persoonstoestel een paar honderd kilometer naar de plaatsen Girdwood, Cordova, Valdez of Haines voor de wedstrijd van die dag. Eenmaal aangekomen op de bestemming, wordt iedereen per helikopter op de bergtop afgezet die bedwongen moet worden. De kans is dus groot dat de atleten als eersten een afdaling moeten maken in een gebied waar nog nooit eerder is geskied.

De inspanningen van de medewerkers beperken zich niet alleen tot het samenstellen van een sterk deelnemersveld; ze zullen ook elke dag moeten zorgen dat het strijdtoneel zich weer op een andere locatie kan afspelen. Op de vier geselecteerde locaties kan de atleten van alles te wachten staan: een hellingsgraad van 50%, 30 meter hoge wanden, windsnelheden die stormkracht kunnen bereiken en ijzige rotspunten, en dat alles bij snelheden tot maar liefst 65km/uur. De atleten worden beoordeeld op grond van de volgende criteria: lijnkeuze, vloeiendheid, techniek, agressie en controle. Dit evenement is extreem gevaarlijk, maar voor deze skiërs is het allemaal gesneden koek.

Freestyleskiërs spelen tegenwoordig een toonaangevende rol in de sneeuwsporten en verenigen alle elementen van de skisport in een stijl die een ongelooflijke mentale en fysieke kracht vereist, het vermogen om je over je angsten heen te zetten en je op de meest verraderlijke terreinsoorten te begeven, allemaal voor de lol en om de adrenaline weer eens flink te laten stromen. Omdat deze sport zo extreem is, dragen alle atleten een helm en een speciaal ontworpen rugbeschermer. Ze hebben daarnaast ook een schep, een lawinepieper en een sonde bij zich. Omdat dit het meest prestigieuze freestyle-evenement van het jaar is, wordt de winnaar van de Red Bull SnowThrill of Alaska als de allerbeste freestyleskiër van de wereld beschouwd.

Dit evenement is duidelijk geen doorsnee freestyle-wedstrijd, alleen al vanwege de locatie. Alaska is een van de weinige gebieden in de wereld waar nog talloze bergen te vinden zijn waar nooit geskied wordt, met bovendien ongekende terreinomstandigheden. Op de geografische breedte waar Alaska ligt, zijn de dagen zo lang dat skiërs van maart tot medio mei tot tien uur s avonds kunnen skiën. De enige manier om de ongerepte delen van Alaska te bereiken is door de lucht. Degenen die dit deel van de wereld bezoeken, kunnen dan ook een avontuurlijke belevenis tegemoet zien. Wanneer andere skigebieden alweer groen worden, blijft het in Alaska gewoon winter en ligt er tot in mei nog volop sneeuw.

Kijk voor meer informatie op de website www.snowthrillofalaska.com; fotos van de atleten zijn te zien op www.redbull-photofiles.com

21 mrt 01 18:04