Volksunie

Achterstand in Brussels gerecht te wijten aan Franstaligen (21/03/01)

Uit het antwoord van Minister van Justitie Marc Verwilghen op een mondelinge vraag van Geert Bourgeois in de Commissie voor de Justitie van 20 maart 2001 blijkt dat de beweerde achterstand in Brussel F te wijten is aan het niet opvullen van openstaande betrekkingen door de Franstaligen.

Er zijn 25 vacatures in eerste aanleg waaronder 23 Franstalige. Bij het parket zijn er 28 vacatures waaronder 17 Franstalige. Van de 23 Franstalige vacatures bij de rechtbank is er slechts één vacature die nu opvulbaar is. Bij het parket is er slechts één vacature onmiddellijk opvulbaar. De vacatures worden niet opgevuld omdat de tweetaligheidsvereiste ervoor geldt. Daartegenover staat dat voor Brussel het maximaal aantal toegevoegde rechters toegewezen werd . Alle plaatsen waarvoor de wettelijke tweetaligheid niet geldt- zijn bezet. Deze gegevens bewijzen dat Franstalige vacatures, waarvoor de tweetaligheid geldt, in Brussel niet ingevuld worden. De Franstaligen weigeren gewoon om een inspanning te leveren om het taalexamen af te leggen. In Brussel wordt het probleem opgelost met toegevoegde rechters die niet voldoen aan de tweetaligheidsvereiste. Als alle vacatures zouden ingevuld worden, zou Brussel F in een luxueuze weelde baden.

Verder bleek dat de Minister nog geen dagvaardingen op instigatie van de Franstalige Orde van Advocaten heeft ontvangen. In de pers werden vorderingen in schadevergoeding aangekondigd omdat de afwikkeling van gerechtelijke procedures zo lang op zich zou laten wachten. De Minister heeft zich uitdrukkelijk akkoord verklaard met de stelling Bourgeois dat dergelijke schadeclaims door de orde onoorbaar zouden zijn.

Minister Verwilghen stelt dat de regering niet denkt aan het wijzigen van de taalwetgeving, maar wel aan de organisatie van het taalexamen. Hiermee kan de VU niet akkoord gaan. Hoogstens kan de organisatie van het taalexamen toevertrouwd worden aan Selor. Dat is immers een geëigende instelling die bepaalde normen hanteert. Met het taalexamen zelf is niets mis: Prof. Dr. Em. De Pauw, die de openbare taalexamens nauwgezet volgt, heeft reeds herhaaldelijk gesteld dat ze niet onoverkomelijk moeilijk zijn.

De Franstaligen verzetten zich tegen de splitsing van het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Zij liggen op dat punt dwars, maar organiseren de facto wel een splitsing door aan Franstalige kant ééntaligen te laten rechtspreken in een tweetalige hoofdstad en in een tweetalig gerechtelijk arrondissement.

VU-Kamerlid Bourgeois zal dan ook kritisch mogelijke wijzigen van de taalwetgeving in het oog houden en zal niet dulden dat de Franstaligen verder op de taalwetgeving inbeuken.

Auteur:
Kamerfractie
Geert Bourgeois, VU-kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be