Politiebericht Groningen: Groningen 21-03-2001 Uitbreiding vervoersverbod voor vee
Woensdag 21 maart 2001

Politie voert strenge controle uit

Vanochtend, woensdag 21 maart vanaf 11.00 uur geldt een algeheel vervoersverbod van vee in ons land. Dit vervoersverbod, een zogenaamd standstill, is afgekondigd door de Minister van Landbouw Natuur en Visserij naar aanleiding van een geconstateerd Mond en Klauwzeer bij een bedrijf in Olst. In Groningen is nog geen enkel geval van Mond en Klauwzeer of verdenkingen van MKZ gerezen.

Op grond van het algehele verbod zijn door de politie maatregelen genomen om het toezicht op het verbod te kunnen handhaven. In de gehele provincie worden door alle politie-eenheden controles gehouden op transporten. Bovendien zijn op een aantal verkeersknooppunten in de provincie extra toezicht maatregelen genomen. Deze knooppunten krijgen extra aandacht omdat veel transporten via deze kruisingen de provincie inrijden. Voor de handhaving wordt door de politie gedurende de standstill extra menskracht ingezet. Bij het aantreffen van een transport van vee of bepaalde daaraan gelieerde transporten zal het transport worden stil gezet en zullen door de Algemene Inspectie Dienst maatregelen worden genomen.

Onder het verbod gelden alle transporten van gevoelige diersoorten zoals runderen, varkens, schapen en geiten, maar ook paarden en pluimvee. Bovendien zijn mesttransporten niet toegestaan. Melktransporten in Groningen zijn wel toegestaan mits de voertuigen op de locatie grondig gereinigd en ontsmet worden. Ook het bezoeken van veebedrijven is ten strengste verboden. De standstill geldt voorlopig voor de komende 72 uur.

Voor het publiek is een algemeen informatie telefoonnummer van het Ministerie van Landbouw beschikbaar onder nummer 0800-1556 en via de internetpagina van het ministerie www.minlnv.nl. Door de organisatie van NLTO is een telefoonnummer voor veehouders beschikbaar gesteld onder nummer: 0512-305100. Veehouders worden bovendien vanuit de eigen boerenorganisaties geïnformeerd.

Er is op dit moment geen enkele MKZ constatering in de regio Groningen. Wel hebben de parate diensten samen met de provincie, gemeenten, het ministerie van Landbouw Natuur en Visserij en de Algemene Inspectie Dienst afspraken gemaakt welke inzet en toezicht er nodig is bij het aantreffen van een MKZ locatie.

Inlichtingen, afdeling Communicatie, 0900 - 8844