Provincie Groningen

Groningen, 21 maart 2001 Persbericht nr. 54

Concept-notitie Beleid Mondiale Bewustwording richt zich op educatie en voorlichting Groningers

Gedeputeerde Staten hebben vandaag de concept-versie van de notitie over Mondiale Bewustwording vastgesteld. Hierin beschrijft de Provincie dat zij de burger van Groningen meer bewust wil maken van de grote verschillen in de wereld op sociaal, economisch en politiek gebied. Daarnaast wil de Provincie consumenten en ondernemers bewuster maken van hun consumptie en productie. De nadruk van de notitie ligt, nog meer dan vroeger, op educatie en voorlichting die uiteindelijk moeten leiden tot gedragsveranderingen.

In de voorlichting en educatie zal een relatie gelegd worden tussen "daar" en "hier". Om maar een paar voorbeelden te noemen: het fair-trade aanbod in de detailhandel dat "daar" geproduceerd en "hier" wordt geconsumeerd (en gestimuleerd); de asielzoekers die "hier" onderdak zoeken, omdat "daar" grote politieke of religieuze problemen zijn; het hakken van tropisch hardhout "daar" omdat er "hier" vraag naar is.

De Provincie wil het beleid enerzijds richten op een breed publiek (de inwoners van Groningen), maar noemt als speciale doelgroepen jongeren, ouderen en migranten. Verder wil de Provincie gedragsveranderingen stimuleren bij producenten en ondernemers.

De uitvoerende organisatie voor het beleid blijft het Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (het COS). Voor de projecten die daar uitgevoerd zullen worden is in totaal f125.600,- per jaar beschikbaar. Verder is er f83.100,- per jaar beschikbaar voor incidentele subsidie aan andere organisaties. De criteria voor een subsidie moeten aan de hand van het nieuwe beleid nog worden opgesteld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joske Kluvers van de afdeling Bestuurscontacten, 050 - 316 41 39.