Provincie Groningen

Groningen, 21 maart 2001 Persbericht nr. 57

Commissie woonproblematiek Delfzijl brengt eindadvies uit:

"Een bijdrage aan een succesvolle aanpak van het revitaliseringsproces in Delfzijl"

De commissie woonproblematiek Delfzijl ("cie. Tielrooij") geeft in haar eindadvies "Verder bouwen aan een beter Delfzijl" een nadere uitwerking van de aanbevelingen uit haar eerste advies "Bouwen aan een beter Delfzijl". Het betreft uitwerkingen van de ruimtelijk-functionele visie, de integratie van het fysiek en sociaal beleid en de instelling van een zelfstandige projectorganisatie onder de naam "Ontwikkelingsmaatschappij Delfzijl (OMD)". Deze drie elementen vormen tezamen met de probleemanalyse uit het eerste advies een integraal geheel. Omdat het gaat om een samenhangend pakket van doelstellingen, strategieën en maatregelen is het volgens de commissie van cruciaal belang dat alle onderdelen van het advies worden overgenomen. De commissie constateert dat er een breed draagvlak voor haar voorstellen bestaat, dit wordt geïllustreerd door de inzet, medewerking en voortvarende aanpak van alle betrokken partijen. De commissie is van mening dat dit eindadvies een bijdrage levert aan een succesvolle aanpak van het revitaliseringsproces in Delfzijl.

Ruimtelijk functionele visie

Delfzijl moet een kwaliteitsimpuls krijgen die de stad duurzaam kan revitaliseren. Die kwaliteitsimpuls kan mensen opnieuw aan de stad binden, de regionale concurrentiepositie versterken en het imago van Delfzijl als woongemeente verbeteren.
Om Delfzijl opnieuw op de kaart te zetten zijn meer structurele ingrepen dan alleen een herstructurering van de woningvoorraad noodzakelijk. Daarbij staat het versterken van de potentieel dragende kwaliteiten van Delfzijl zoals de ligging aan zee, het Groningse landschap, het centrum en het Damsterdiep en het maximaal benutten van deze kwaliteiten centraal. De visie is een strategie, die bestaat uit een aantal noodzakelijke ingrepen:

Kortsluiting en herprofilering van de ringweg
Hierdoor wordt de tweedeling van Delfzijl verminderd, worden de verschillende wijken en kwaliteiten aaneengeregen en ontstaan er aanknopingspunten voor nieuwe programma's.

Versterken en verbeteren van de dragende kwaliteiten Deze dragende kwaliteiten moeten beter voelbaar en zichtbaar worden, zodat het imago van Delfzijl verbetert en er aanknopingspunten ontstaan voor het realiseren van bijzondere woonmilieus.

Programmatisch benutten van dragende kwaliteiten In veel gevallen zal dit een relatieve verdichting betekenen in gebieden waar bestaande kwaliteiten kunnen worden benut en een relatieve verdunning in de gebieden waar die kwaliteiten afwezig zijn.

Realiseren van gedifferentieerde woonmilieus
Door stedebouwkundige ingrepen, woningprogramma's en woningtypes steeds precies af te stemmen op de kwaliteit van de plek kan een mozaïek van onderscheidende woonmilieus worden gerealiseerd.


-Binnen de woonmilieus een concurrerend en gevarieerd woonprogramma realiseren

Om de marktpositie van Delfzijl als woongemeente te verbeteren zal meer onderscheidende kwaliteit moeten worden geboden dan in de omliggende gemeenten.

De integratie van het fysiek en sociaal beleid

Communicatie met de bewoners neemt een cruciale plaats in bij de revitalisering. De commissie maakt hierin een onderscheid tussen de individuele component en de collectieve component. Bij de individuele component is het van belang de spelregels en de rechten van de individuele betrokkenen te bevestigen en eventueel bij te stellen. Dit gebeurt in de vorm van een convenant tussen de Woonstichting Delfzijl, de gemeente Delfzijl, het Ontwikkelingsbedrijf Delfzijl en de bewonersorganisaties. In het convenant worden o.a. de wijze van informatieverschaffing en voorlichting en de financiële schadeloosstellingen geregeld. De collectieve component is gericht op een actieve rol van de bewonersorganisaties en de buurt-, wijk- en belangenverenigingen bij de planontwikkeling en het behoud en herstel van de leefbaarheid in Delfzijl. De commissie adviseert een gericht leefbaarheidsbeleid in Delfzijl te ontwikkelen, in de vorm van leefbaarheidsplannen voor de wijken. Prioriteit moet worden gelegd bij de wijken waar nu al sprake is van een leefbaarheidsproblematiek, zoals Noord en Tuikwerd. Op stedelijk niveau, wijkniveau en buurt/complexniveau worden structurele overleggen georganiseerd.

De Ontwikkelingsmaatschappij Delfzijl

De commissie heeft in haar advies op hoofdlijnen het voorstel gedaan om een zelfstandige projectorganisatie in het leven te roepen, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het revitaliseringsproces. Het voorstel van de commissie is om in ieder geval de gemeente Delfzijl, de provincie Groningen en de Woningstichting Delfzijl te laten participeren in de OMD, zij zouden dan tevens vertegenwoordigd moeten zijn in een nog in te stellen Raad van Commissarissen. Participatie betekent voor hen het aangaan van wederzijdse verplichtingen bij de uitvoering van de ruimtelijk-functionele visie en de bereidheid om een langdurig commitment aan te gaan en gedurende minimaal 10 jaar risicodragend deel te nemen aan de revitalisering van Delfzijl. Inbreng van het Rijk en participatie van een private partij zijn van groot belang. De OMD vervult een drietal rollen: als grondbedrijf (verwerven van gronden, bouw- en ontwikkelingsrijp maken van die gronden, opstellen van programma's van eisen voor die gronden), als regisseur (coördinatie van alle ingrepen in de openbare ruimte en de infrastructuur die voortvloeien uit de ruimtelijk-fuctionele visie) en tenslotte als coördinator van het sociale beleid in relatie met de herstructurering. De gemeente blijft verantwoordelijk voor het algemeen sociale lokale beleid.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Jan Franke, secretaris van de commissie: tel.nr. 06 22926192, met Marike Ensing, provincie Groningen, 050 3164075 of met Ed Haaksman, burgemeester gemeente Delfzijl, 0596-639911.