Gemeente Hoogezand-Sappemeer

persberichten

(terug)

Hoogezand, 20 maart 2001 Persbericht 2001/15

Standpunt college over Zwedenweg als locatie AZC ongewijzigd

Het college van burgemeester en wethouders van Hoogezand-Sappemeer heeft op 20 maart 2001 in een tussenrapportage aan de gezamenlijke commissies Algemene en Economische Zaken en Welzijn aangegeven dat het standpunt over de Zwedenweg in Hoogezand als een locatie voor een asielzoekerscentrum (AZC) ongewijzigd is. Ingenieursbureau Oranjewoud heeft in opdracht van de gemeente de locaties geanalyseerd aan de hand van de criteria die op 25 januari 2001 door de raadscommissie AEZ/Welzijn zijn vastgesteld.

Het rapport van Oranjewoud is op 19 maart 2001 bij de gemeente afgeleverd. Voorafgaand aan de commissie AEZ/Welzijn op 29 maart 2001 was de voorbereidingstijd te kort om een informatiebijeenkomst te organiseren. Het college heeft er daarom voor gekozen eerst de commissies te informeren. De bedrijven in de naaste omgeving worden per brief ingelicht en worden uitgenodigd voor een gesprek.

Om de toezegging gestand te doen dat er voorafgaand aan het debat in de commissievergadering eerst een informatiebijeenkomst zal plaatsvinden, gaat het nu nadrukkelijk om een tussenrapportage. In de commissievergadering van 26 april 2001 vraagt het college aan de commissie om een advies. De leden van de commissies AEZ en Welzijn kunnen de resultaten van de informatiebijeenkomst betrekken bij het bepalen van een standpunt.

Conclusies

Het college van B&W onderschrijft de conclusies van Oranjewoud. De Zwedenweg is geschikt voor een AZC, de aanwezigheid van een geluidscontour van 52 dB(A) op het terrein hoeft, met aanvullende maatregelen in het kader van het bouwbesluit, geen belemmering te zijn.Al op 16 januari 2001 heeft het college aangegeven de Zwedenweg een bespreekbare optie te vinden. Dat is nog steeds het geval omdat de locatie Zwedenweg direct beschikbaar is. Oranjewoud concludeert dat alleen de locatie omgeving sportpark Sappemeer minder geschikt is, vanwege de te verwachten bodemvervuiling en het asbest dat waarschijnlijk in de bestaande bebouwing is verwerkt. De overige locaties zijn in principe geschikt.

De volgende locaties zijn onderzocht:

* D. locatie omgeving Sportpark Sappemeer
* F. locatie aan de Kielsterachterweg

* G. Locatie aan de Abraham Kuypersingel

* I. Locatie aan de Zwedenweg

De letters verwijzen naar de Informatiekrant AZC die op 17 januari 2001 huis-aan-huis in de gemeente is verspreid.

(top)