RADIO
PERSBERICHT

Digitale kunst
nieuwe media, nieuwe mogelijkheden

Vrijdag 23 maart 2001
21.00-22.00 uur op Teleac/NOT Radio 5
Of live via www.omroep.nl en vanaf 21 maart ook via www.digitalekunst.nl.

Betekent digitale kunst een fundamentele wijziging van onze meer traditionele kunstopvattingen? Hebben we te maken met een aanvulling of een gedeeltelijke vervanging van bestaande kunstvormen? Het zoeken naar antwoorden op deze vragen staat centraal in het project Digitale Kunst: nieuwe media, nieuwe mogelijkheden. Dit project bestaat uit twee nauw met elkaar verbonden delen: acht radioprogramma's en een website.

Invloed van digitalisering op de beeldende kunst
In de derde uitzending staan de ontwikkelingen in de beeldende kunst centraal. In een vroeg stadium is de digitalisering binnen gedrongen op kunstopleidingen, en vervolgens in de musea en galeries. Daarbij kan gedacht worden aan videokunst, performances en installaties. Wat heeft dit veranderd aan de manier van tentoonstellen van moderne kunst? Zalen moeten geblindeerd worden, mensen moeten soms lange films bekijken ... En wat heeft de digitalisering veranderd aan de waarde van een kunstwerk? Enerzijds zijn er hogere oplages te maken van digitale producties; anderzijds hebben sommige werken maar een tijdelijk karakter, en kunnen daardoor moeilijk geconserveerd worden. Ook heeft de digitalisering de rol van het publiek veranderd: mensen worden vaker geconfronteerd met interactieve werken.

Nathalie Zonnenberg, assistent-curator bij Witte de With, Centrum voor hedendaagse kunst in Rotterdam, geeft haar visie op de veranderde museale functie. Mediakunsthistoricus Bart Rutten, verbonden aan het Instituut voor Mediakunst in Amsterdam, plaatst het museum naast andere verspreidingskanalen zoals video en Internet. Beeldend kunstenaar Marnix de Nijs vertelt over de rol van techniek in zijn interactieve installaties en performances.

Internet (www.digitalekunst.nl) speelt in dit project een belangrijke rol. Op de site zijn twee speciaal voor deze serie vervaardigde kunstwerken van Arno Coenen en Peter Luining te zien. Wekelijks zullen studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Faculteit Kunst, Media & Technologie (in Hilversum) reageren op deze online werken en daarover in de radio-uitzendingen spreken met de kunstenaar. In deze uitzending is Arno Coenen te gast. Via de website kunnen luisteraars en andere geĂŻnteresseerden hun meningen en reacties kwijt en in de virtuele werkplaats eigen bijdragen leveren aan een kunstwerk. Uiteraard blijven via deze website de radioprogramma's ook na uitzending te beluisteren.

Digitale Kunst: nieuwe media, nieuwe mogelijkheden is een project in samenwerking met de HKU in Hilversum en de afdeling Internet van Teleac/NOT. Redactie: Zita Bebenroth en Sabine Niederer. Techniek: Ronald Niehaus. Presentatie: Jeroen Dirks. Eindredactie: Henk Halfman.