Gemeente Capelle a/d IJssel

Hoogtemetingen in Capelle

In de periode half maart tot eind april 2001 zal een tweemotorig vliegtuig hoogtemetingen verrichten in de gemeente Capelle aan den IJssel. Dit gebeurt in opdracht van de Meetkundige dienst Rijkswaterstaat. Door hoogtemetingen uit te laten voeren in Capelle maar ook in de rest van Nederland, kan de Meetkundige dienst Rijkswaterstaat heel Nederland qua hoogte in kaart brengen.

Voor de hoogtemetingen wordt gebruik gemaakt van laser-altimetrie. Laser-altimetrie is een techniek waarbij hoogtemetingen worden uitgevoerd vanuit een vliegtuig met een laserafstand meter. Deze laser is te zwak om op enigerlei wijze gevaar op te leveren voor de gezondheid.

Om goede resultaten te krijgen is het noodzakelijk dat er gevlogen wordt op een hoogte van 750 meter, bij droge weersomstandigheden en een wolkenloze lucht. Omdat na april de begroeiing zodanig is dat er geen betrouwbare resultaten kunnen worden verkregen, is enige haast geboden. Wellicht is het noodzakelijk dat er ook s nachts vluchten moeten worden uitgevoerd. Dit kan enige geluidsoverlast met zich meebrengen. De Rijksluchtvaartdienst heeft hiervoor toestemming gegeven.