Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 23 maart 2001

... B & W-nieuws week 12

Bestuursdienst
Het college stelt de raad voor met ingang van 19 april 2001 de bevoegdheid tot aanbesteding te delegeren aan het college van B&W conform de door de raad vastgestelde beleidsnotities "aanbestedingenbeleid werken 2000" en "aanbestedingsbeleid diensten en leveringen 2000". Het voorstel wordt behandeld in de raadscommissies OWM en ter kennis gebracht van de raadscommissie ABZ.

Grondbedrijf
Het college heeft het ontwerp-structuurplan A4 zone West vastgesteld. Het plangebied wordt aan de noordzijde begrensd door de Geniedijk, aan de oostkant door de A4, aan de zuidkant door de Bennebroekerweg en aan de westkant door de spoorlijn. De basis van dit plan wordt gevormd door de vorig jaar opgestelde structuurvisie A4-zone. De visie geeft op hoofdlijnen de contouren aan voor ruimtelijke ontwikkelingen weer in het gebied.

In het noordwestelijk deel van het plangebied wordt voor de lange termijn rekening gehouden met 20 ha kantoren in de oksel van de Geniedijk en het spoor. In het overige plangebied is ruimte voor ruim 180 ha Schipholgebonden bedrijven. Na behandeling in de raadscommissie zal het ontwerp-structuurplan voor een ieder ter inzage worden gelegd.

Het college stelt de raad voor het op 25 maart a.s. aflopende voorkeursrecht voor de verwerving van gronden gelegen in het gebied dat wordt begrensd door de Geniedijk, de spoorlijn, de Bennebroekerweg en de Rijksweg A-4 te verlengen. De wet voorkeursrecht is een instrument om grondspeculatie tegen te gaan. Voortzetting van het voorkeursrecht is om twee redenen van belang. Enerzijds zijn nog niet alle gronden verworven door de gemeente.

Anderzijds is verlenging van het voorkeursrecht wenselijk met het oog op de regierol die de gemeente nastreeft bij de ontwikkeling van het gebied. Het concept raadsvoorstel wordt gepubliceerd op 22 maart en ligt minimaal 2 weken ter inzage. Alle belanghebbenden ontvangen een schriftelijke kennisgeving en kunnen zienswijzen indienen. Het raadsvoorstel wordt besproken in de raadscommissie EZG. Besluitvorming door de raad is voorzien op 28 juni.

Het college gaat akkoord met het voorstel om voor het bedrijvenpark De President uitsluitend voorlopige reserveringsovereenkomsten te sluiten. Zolang er nog onvoldoende zekerheid is over het tijdstip van het bouwrijp maken is het niet raadzaam om al formele optie- of verkoopcontracten af te sluiten.: de reserveringsvergoeding bedraagt 6.000 gulden.

Het college stemt in met de optieverlening c.q. verkoop van vier percelen bouwgrond op het bedrijvenpark Nieuw-Vennep-zuid en het reserveren van een perceel uitgeefbare grond van ca. 400 m² voor de aanleg van een openbare parkeerplaats voor vrachtauto's.

Het college heeft de overeenkomst met de Rabobank goedgekeurd, waarbij voor de inrichting van het parkeerterrein achter de bank aan de Hoofdweg over en weer en met gesloten beurzen percelen grond worden geruild met een oppervlakte van respectievelijk ca. 166 m² en ca. 108m². Hiermee blijft het aantal parkeerplaatsen voor de bank gelijk.

Openbare Werken
Het college heeft de voortgangsrapportage 'uitvoeringsprogramma fietsbeleid 2001' voor kennisgeving aangenomen. De volgende fietspaden worden in maart voor het fietsverkeer opengesteld: het 'Bottelierpad", het fietspad langs het gedeelte van de Rijnlanderweg tussen de Bennebroekerweg en de Venneperweg en het fietspad langs de Zuiderdreef (gedeelte vanaf de Kalslagerring) en een gedeelte langs de Westerdreef.

In juni van dit jaar zijn naar verwachting de volgende trajecten gereed: het fietspad langs de Rijnlanderweg tussen de Geniedijk en de Bennebroekerweg; de fietsvoorziening langs de Zuiderdreef tussen de Hoofdweg en de Kalslagring); het fietspad langs de Lisserweg (tussen Hoofdweg en Weteringbrug) en fietsstroken langs de Hoofdweg oostzijde in Nieuw Vennep.

De komende maanden wordt gestart met de aanleg van een fietstunnel onder de Van Heuven Goedhartlaan, de aanleg van een fietspad langs weg A in Graan voor Visch (in combinatie met de aanleg van een rotonde) en de aanleg van een vrijliggend fietspad langs de Hoofdweg Oostzijde in Nieuw Vennep tussen de Zuiderdreef en de N207. De raadscommissie Verkeer en Vervoer ontvangt de rapportage ter kennisname.

Het college heeft de voortgangsrapportage busbaan Hoofddorp centrum 2001 voor kennisgeving aangenomen en legt deze ter informatie voor aan de raadcommissie Verkeer en Vervoer. Verder stemt het college in met het definitieve ontwerp traject voor het gedeelte tussen de Paxlaan en de Achterweg en adviseert de raadscommissie Verkeer en Vervoer hiervoor een artikel 19 WRO procedure te starten.

Ruimte, Wonen en Economie
Het college betuigt instemming met de verdere voortgang van het concept-inrichtingsplan van architect Mario Botta voor de mogelijke bebouwing ter plaatse van de huidige graansilo te Cruquius. Het concept-inrichtingsplan bevat twee ranke woontorens bestaande uit ca. 28 wooneenheden met een gemiddelde omvang van ruim 200 m² die gericht zijn naar het water.

Daarbij wordt rekening gehouden met een ondergrondse parkeergarage en voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. Over het alternatieve bouwplan vindt op 20 maart overleg plaats met belanghebbenden (Stichting Cruiquius, de Bond Heemschut, de Stichting Meerhistorie en een belangengroep van inwoners van Cruquius). Het concept inrichtingsplan wordt besproken in de raadscommissie Vinex/Volkshuisvesting en ROL.

Het college stemt in met het ontwerp-bestemmingsplan Nieuwe Bennebroekerweg en legt deze gedurende vier wegen ter inzage. De raadscommissie Vinex/Volkshuisvesting wordt op 2 april in kennis gesteld van het ontwerp-bestemmingsplan. Het college neemt kennis van de voortgangsrapportage "Langzaam verkeer van rechts voorrang".

Deze rapportage is opgesteld in verband met de invoering van de nieuwe verkeersmaatregel per 1 mei 2001, waarbij op gelijkwaardige kruispunten alle bestuurders aan alle andere bestuurders van rechts voorrang moeten verlenen. In de rapportage staat beschreven hoe de kruispunten binnen de gemeente Haarlemmermeer geselecteerd zijn waar verkeersmaatregelen op grond van de ministeriele richtlijnen noodzakelijk zijn. De voortgang wordt gepresenteerd in de commissie Verkeer en Vervoer op 30 maart

Welzijn, Onderwijs en Cultuur
Het college gaat akkoord met de nota Maatschappelijke Opvang Haarlemmermeer. Uit het rapport wordt duidelijk dat het aantal dak- en thuislozen in de Haarlemmermeer (op jaarbasis tussen de 6 en 35) te gering is om een permanent onderkomen voor daklozen te stichten.

Voorgesteld wordt om in samenwerking met de Stichting Meerwaarde een pilot 'huiskamerproject' voor dak- en thuislozen te starten. Het huiskamerproject is enkele dagdelen per week open en voorziet ter plekke in de toegang tot een aantal loketten (GGD, Stadsbank Haarlem, Stichting Meerwaarde en Dak- en Thuislozenverbond.

Verder overlegt de gemeente met de 'centrumgemeente Amsterdam' (door het rijk aangewezen gemeente die verantwoordelijk is voor voorzieningen voor de maatschappelijke opvang voor de regio Amstelland-Meerlanden) over het waarborgen van de noodzakelijke hulp- en dienstverlening en op welke wijze en op welke plaats dit gerealiseerd kan worden voor de bewoners van de gemeente Haarlemmermeer.

Aan de raad wordt voorgesteld het Dak- en Thuislozenverbond een subsidie van 7.500 gulden te verlenen voor de belangenbehartiging van de doelgroep en het houden van een spreekuur in de Haarlemmermeer. Het raadsvoorstel bevat tevens het voorstel om het Leger des Heils te Haarlem een subsidie te verlenen van 20.000 gulden voor 5 plaatsen dag- en nachtopvang voor inwoners van de Haarlemmermeer. Het college besluit wordt besproken in de raadscommissie CMW op 29 maart.

Het college heeft kennis genomen van de uitkomsten van het Klanttevredenheids-onderzoek Wet Voorzieningen Gehandicapten. Het gemiddelde 'rapportcijfer' bedraagt 7.3. De aandachtspunten die uit het rapport naar voren komen zijn inmiddels al aangepakt. .Zo vindt er vaker huisbezoek plaats met als doel te komen tot een integrale indicatie en een meer persoonlijke benadering van de klant.

De informatievoorziening is met behulp van nieuwsbrieven verbeterd. Daarnaast zijn de werkprocessen geactualiseerd. De raadscommissie OSZ ontvangt het rapport ter kennisname.

Het college stelt de raad voor in te stemmen met de overeenkomst over de omzetbelasting Floriade 2002. Overeengekomen is dat de Stiching Floriade 2002 afzien van het compromisvoorstel van de Belastingdienst Grote Ondernemingen Haarleem en dat de gemeente namens haar verder zal optreden met betrekking tot deze kwestie. De stichting bestaat daarvoor 650.000 gulden aan de gemeente. Dit bedrag zal voorshands ten gunste worden gebracht van de grondexploitatie eindbestemming Floriadeterrein. Het collegevoorstel wordt aan de raadscommissies SRF en Middelen voorgelegd.

Het college stemt in met het uitvoeren van een vooronderzoek naar de vraag welke taken van de sociale diensten in de Amstelland-Meerlanden gemeenten in beginsel in een gemeenschappelijke back-office kunnen worden uitgevoerd. De kosten voor de gemeente Haarlemmermeer bedragen maximaal 13.865 gulden. Het voorstel wordt ter kennisname voorgelegd aan de raadscommissie OSZ.

Het college heeft de aanvragen voor extra noodlokalen en uitbreiding van meubilair/onderwijsleerpakketten voor de volgende scholen (gedeeltelijk) gehonoreerd.: Oranje Nassau, Tabitha, Gaandeweg, Dr. Plesman, Burgemeester Amersfoordt, Twickel, G.Th. Rietveld en De Linie. De raadscommissie OSZ wordt over dit besluit geïnformeerd.

Het college verleent een subsidie van 9.450 gulden voor het project Politieke Participatie Allochtonen in Haarlemmermeer. Het project heeft ten doel het vergroten van kennis en inzicht in de staatsinrichting en de lokale politieke praktijk bij de deelnemers; het verbreden van netwerken bij de participanten en het stimuleren van kennismaking en samenwerking tussen leden van allochtone en autochtone organisaties.

Hiertoe worden trainingen aangeboden en gesprekken georganiseerd met parlementsleden/ raadsleden alsmede een publieksdebat gecombineerd met een politieke markt. De raadscommissies CMW en ABZ ontvangen het voorstel ter kennisname.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen