Gemeente Lelystad

Spectaculaire opening van de wijkposten Botter en Lelystad-haven

Op vrijdag 23 maart opent wethouder Ruud Bootsma van Wijkgericht Werken de wijkposten de Botter en Lelystad-Haven. Het eerst wordt de wijkpost in Lelystad-Haven geopend. Dit zal op spectaculaire wijze gebeuren als de wethouder landt met een helikopter op het terrein van kinderdagverblijf de Waterlelie tegenover de wijkpost. Met de opening van deze twee wijkposten, is het aantal wijkposten compleet en beschikt elke wijk in de stad over een eigen wijkpost. In totaal komt het aantal wijkposten hiermee op 8.

De Wijkpost Lelystad-Haven wordt het eerst geopend om 13.00 uur. Voor de kinderen vindt er daar een ballonnenwedstrijd plaats en voor iedereen is er een afsluitende receptie. Om 15.00 gaat het gezelschap per bus naar de wijkpost de Botter die rond 15.15 geopend zal worden, waarna de wethouder een prijsuitreiking zal verzorgen van een tekenwedstrijd voor kinderen. Afsluitend is er ook in deze wijkpost een receptie en een optreden met Zuid-Amerikaanse muziek.

De wijkpost is de centrale plek in de wijk voor het gemeentelijk wijkbeheer, de wijkbrigadier en de wijkraad. De wijkbrigadier heeft bij elke wijkpost een spreekuur en vormt een schakel tussen bewoners en politie. In de wijkraad zitten vertegenwoordigers van de bewoners. De wijkraad verzamelt ideeën en behoeften uit de wijk en bespreekt deze met de wijkbeheerder en de wijkmanager.

Wijkgericht werken is een manier van werken vóór de wijk, maar vooral ook dóór de wijk. Bewoners, bedrijven, instellingen en organisaties in de wijk werken samen aan het woon- en leefklimaat. Het doel is een schone, overzichtelijke, mooie en veilige wijk. Om de zes weken wordt er in een bepaald deel van de wijk een straatschouw gehouden. Aan de wandeling doen naast medewerkers van de gemeente, de woningbouwstichting en de politie ook bewoners mee. Ter plekke wijzen bewoners aan waar aandacht aan moet worden besteed. Op basis van het grote onderzoek voor de hele wijk en de straatschouwen stelt de gemeente in samenspraak met bewoners wijkplannen op.

In 1997 zijn de eerste wijkposten in gebruik genomen in de Zuiderzeewijk en in het gebied Jol/Galjoen/Punter/Boeier/Karveel, alsmede de nieuwe woonwijken Parkhaven/Gorfpark/Golf Resort. In april 1998 gingen de wijkposten in de Boswijk en de Waterwijk open. De vijfde wijkpost werd in 1999 geopend in het voormalig schoolgebouw De Bolder. Deze wijkpost is er voor de Kogge, Kempenaar, Gondel en de Schouw. In 2000 is de zesde wijkpost geopend. Bewoners uit de Atolwijk, het Oostrandpark, de Veste, de Stelling, de Schans en de Meent kunnen er terecht.

De laatste twee wijkposten zijn bedoeld voor de bewoners van de Botter, Tjalk, Schoener en de Landstrekenwijk. De bewoners van Lelystad-Haven hebben hun eigen wijkpost. De wijkbeheerder van Lelystad-Haven heeft als aandachtsgebied ook het stadscentrum. Met deze twee wijkposten beschikken alle wijken uit de stad dus over hun eigen wijkpost.