Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kabinet akkoord met wet exploitatie zorginstellingen

Dit persbericht, nummer 4, is op vrijdag 23 maart 2001 uitgebracht door de Rijksvoorlichtingsdienst na afloop van de Ministerraad.

Het Kabinet heeft op voorstel van minister Borst en staatssecretaris Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met het Wetsvoorstel Exploitatie Zorginstellingen (WEZ). Doel van de wet is te komen tot een flexibel, gedereguleerd systeem van planning en bouw van zorginstellingen. Niet het gebouw maar de zorgverlening staat voortaan centraal.

De regels voor bouwen worden vereenvoudigd: het aantal beslismomenten in de procedure wordt teruggebracht van zes naar maximaal drie. Daarnaast is bouwwetgeving straks niet meer van toepassing op van de privaat gefinancierde instellingen en kleinschalige woonvormen. Ook vallen bepaalde bouwvormen straks niet meer onder de vergunningplicht. Zo zullen binnen bepaalde onderdelen van de gezondheidszorg (o.a. ziekenhuizen) alleen nog maar de nieuwbouw en niet de renovatie bij de overheid gemeld hoeven worden.

De WEZ vloeit voort uit het regeerakkoord en komt in de plaats van de Wet Ziekenhuisvoorzieningen (WZV). Het systeem van centrale sturing wordt vervangen door een decentraal systeem en alle regelingen met betrekking tot infrastructuur in de zorgsector komen nu in één wet.