Milieudefensie

Persbericht

'Stop Wet Luchtvaart. Maak milieubeloften waar!'

Milieudefensie blokkeert toegangswegen bouw vijfde baan

Amsterdam, 23 maart 2001 --- Ongeveer honderd actievoerders van Milieudefensie hebben zojuist de vijf toegangswegen tot het bouwterrein van de vijfde landingsbaan geblokkeerd. Milieudefensie protesteert met de blokkade tegen de voorgenomen Wet Luchtvaart, waarin de nieuwe milieuregels voor Schiphol staan. 'Wij roepen het voortdenderende Schiphol vandaag een halt toe. Vijf, zes, zeven banen, het schijnt niet op te kunnen. Minister Netelenbos wil de toegezegde milieubeloften loslaten. Laat de Kamer een moment van bezinning nemen: maak de milieubeloften waar en stem tegen deze wet', zegt directeur Wijnand Duyvendak van Milieudefensie.

Dit voorjaar zal de Tweede Kamer spreken over de Ontwerpwet Luchtvaart, waarin de milieunormen voor Schiphol voor na 2003 staan. Milieudefensie vindt dat minister Netelenbos met deze wet eerdere beloften van het kabinet schendt. 'Het milieu zou erop vooruitgaan. Maar in feite worden alle milieuregels opzijgeschoven die de groei van Schiphol zouden kunnen beperken. Deze wet maakt honderdduizenden extra vluchten mogelijk. Dat leidt tot veel meer vervuiling, gevaar en lawaai, dichtbij en verder weg van Schiphol. De Tweede Kamer mag deze wet dus niet accepteren', aldus Duyvendak.

De actievoerders, in leeftijd variërend van 16 tot 72 jaar, hebben zich verdeeld over de toegangswegen tot het bouwterrein. Ze zijn vastgeketend aan metershoge driepoten. In de nok van de driepoot hangt een actievoerder vijf meter boven het wegdek. Milieudefensie heeft aangekondigd niet voor het eind van de werkdag de toegangswegen te verlaten. Dagelijks rijden er 800 zandwagens van en naar de bouwlokatie van de vijfde baan. Dit bouwverkeer wordt door de blokkades onmogelijk gemaakt.