Gemeente Breda

22-03-2001

Voorzorgsmaatregelen mond- en klauwzeervirus
De gemeente Breda heeft een aantal voorzorgsmaatregelen getroffen in verband met het uitbreken van het mond- en klauwzeervirus in Nederland.

Handhaving buitengebied
In het buitengebied van Breda wordt door verschillende organisaties toezicht gehouden op het naleven van wetten en regels. Dit gebeurt door enkele afdelingen van de gemeente maar ook door andere handhavingpartners in de regio. Met oog op de uitbraak van het mond- en klauwzeervirus adviseert het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij bezoeken aan bedrijven in het buitengebied te beperken. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het advies van de minister van landbouw op te volgen. Dit betekent dat de afdelingen Bouw- en Woningtoezicht en Milieuzorg Bedrijven tot nader order geen bezoeken afleggen bij locaties in het buitengebied van Breda. De eerstvolgende actieweek voor handhaving van het buitengebied van Breda (richting gemeente Oosterhout) wordt uitgesteld tot het najaar van 2001. Die week was oorspronkelijk gepland tussen 9 en 13 april.

Afvalservice
Medewerkers van Stadsbeheer die werken aan onderhoud en beheer en zorgen voor het inzamelen van afval zullen geen terreinen meer betreden van veehouderijen.
Afvalservice haalt in het buitengebied op normale wijze de klikos op, mits ze vooraf zijn ontsmet door de aanbieder. Het is hierbij absoluut verboden om dierlijke mest of ander potentieel besmet materiaal aan te bieden. In ieder geval worden klikos die niet aan de openbare weg staan niet leeggemaakt.
Met onmiddellijke ingang stopt de gemeente met de inzameling van snoeiafval in het buitengebied. Bij het composteerbedrijf en bij de milieustations is de gemeente extra alert op verdachte aanbiedingen.

Sluiting MEC
Naast de eerdere sluiting van de kinderboerderij is gisterenmiddag ook het Milieu Educatief Centrum voor alle publiek afgesloten.

Overig
De gemeente Breda wil het wandelen op Galderse Heide zoveel mogelijk ontmoedigen door informatie over wandelroutes te bedekken. Staatsbosbeheer doet hetzelfde in de andere bosgebieden rond Breda. Een paardenconcours dat dit weekend in De Rith (Rithsestraat) stond gepland, is in overleg met de organisatie uitgesteld.

Verder staat de gemeente paraat om, indien de politie hierom verzoekt, te ondersteunen bij het afzetten van wegen in het buitengebied. Daartoe stelt de dienst Stadsbeheer hekwerken, verkeersborden en verwijsborden beschikbaar.

Breda, 22 maart 2001