Raad voor het Landelijk Gebied

RAAD VOOR HET LANDELIJK GEBIED

Brinkhorst reageert op advies over biologische landbouw

BRINKHORST REAGEERT OP ADVIES OVER BIOLOGISCHE LANDBOUW

Al voor de recente commotie in de landbouw heeft minister Brinkhorst de Raad voor het Landelijk Gebied (RLG) advies gevraagd over het toekomstperspectief van de biologische sector in Nederland met uitspraken over onder meer het marktaandeel, de mogelijkheden op de exportmarkt en noodzakelijke maatregelen. De raad heeft de ontwikkeling geanalyseerd en in zijn advies KANSEN VOOR DE BIOLOGISCHE LANDBOUW de vragen van de minister beantwoord. Tevens formuleert hij aanbevelingen voor wet- en regelgeving, de productiefactoren, kennis & onderzoek, financiële instrumenten en over kennisverspreiding, voorlichting en beeldvorming. De biologische landbouw kan en zal niet worden gepresenteerd als DE oplossing voor MKZ en andere crises, zeker niet op de korte termijn. Op de langere termijn is de biologische landbouw echter een zorgsysteem, dat in diverse opzichten de moeite waard is.

UITNODIGING AANBIEDINGSBIJEENKOMST(28/3) EN PERSCONFERENTIE (27/3)

AANBIEDING 28-03-2001
Op woensdag 28 maart a.s. zal de heer Vonhoff, voorzitter van de RLG, het advies KANSEN VOOR DE BIOLOGISCHE LANDBOUW aan minister Brinkhorst overhandigen. Bij deze gelegenheid bent U van harte welkom. Diverse belanghebbenden en betrokkenen op het gebied van landbouw, handel en onderzoek zullen aanwezig zijn en er is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Tijd en plaats van handeling:
15.30 uur, KONMAR-supermarkt aan het Bogaardplein (winkelcentrum In de Boogaard) te Rijswijk.

Programma:
15.00-15.30: ontvangst genodigden en pers (in restaurant La Place naast de Konmar)
15.3-15.40: officiële aanbieding (op de groenten- en fruitafdeling van de Konmar) met een korte aanbiedingstoespraak door de heer Vonhoff en een korte eerste reactie van minister Brinkhorst 15.45-16.00: nadere reactie van minister Brinkhorst (weer terug in La Place) en aanbieding van het rapport aan vertegenwoordigers van verschillende onderdelen van de biologische keten, zoals J. de Groot (vice voorzitter LTO-Nederland), K. van den Doel (voorzitter Centraal Bureau Levensmiddelenhandel), F. Cohen (directeur Consumentenbond), mw. A. van Bruggen (hoogleraar biologische landbouw te Wageningen) en mw. R. Beckers (voorzitter Platform Biologica). vanaf 16.00 samenzijn in La Place met gelegenheid voor nadere vragen

PERSCONFERENTIE 27-03-2001
Vooruitlopend op de officiële aanbieding op 28 maart a.s. geeft de RLG dinsdag 27 maart a.s. om 14.00 uur op zijn kantoor, Stationsplein 14 te Amersfoort, een persconferentie over het advies KANSEN VOOR DE BIOLOGISCHE LANDBOUW. Op deze persconferentie wordt het advies onder embargo aan de aanwezige pers uitgereikt en toegelicht. Hierna is er de gelegenheid vragen te stellen aan een drietal raadsleden die betrokken zijn geweest bij de opstelling van het advies: Bart Jan Krouwel (directeur bijzondere producten en diensten bij de RABO-bank)
Peter Nijhoff (deskundige op het gebied van natuur en milieu, voormalig directeur Stichting Natuur en Milieu) Monique Veraart (boerin en voorzitter van het NAJK, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt)

Een samenvatting van het advies is nu reeds per fax of per e-mail beschikbaar (embargo tot 28 maart, 15.30 uur). U bent ook hier van harte welkom. In verband met de voorbereiding wordt aanmelding vooraf op prijs gesteld. Indien u vooraf vragen hebt of afspraken wilt maken, kunt u bellen met Wim Brandenburg of Agneta Andersson. Telefoon: 033-4619948.

ALGEMENE INFORMATIE
De Raad voor het Landelijk gebied is een onafhankelijk adviescollege van regering en Staten Generaal op het terrein van landbouw, natuur, bos, landschap, openluchtrecreatie, visserij en alles wat daarmee samenhangt of daarop van invloed is. De raad bestaat uit 15 leden. Voorzitter is prof. H.J.L. Vonhoff, algemeen secretaris drs. T. Klumpers.
Bezoekadres: Stationsplein 14, 38818 LE AMERSFOORT Telefoon: 033.4619948
Fax: 033.4615310;
Email: raad.landelijk.gebied@rlg.agro.nl; website: www.rlg.nl

26 mrt 01 15:15