FNV

Stakingsdreiging bij Veenstra in Winschoten
Regio Noord - groningen@fnv.nl

Als de directie van Veenstra niet snel het CAO protocol tekent is een staking onvermijdelijk. De leden bij dit Winschoter bedrijf hebben het bod van de directie afgewezen. Besloten is tot staking over te gaan indien de samenwerkende bonden daartoe oproepen. Ook elders in Oost-Groningen en het Noorden worden stakingsacties voorbereid. Zo loopt een ultimatum bij Drenth Holland in Oude Pekela binnenkort af en wordt begin volgende week door de bonden opgeroepen tot acties bij Energiewacht Veendam, Berghuis Haren, Pharmacia Groningen en Homij Groningen. Dit alles met de bedoeling te komen met een goede CAO voor de Metaal & Technische bedrijfstakken.

Oost-Groningen
De leden bij Drenth Holland te Oude Pekela (25 werknemers) hebben besloten tot staking over te gaan als de directie niet ingaat op het ultimatum dat dinsdag a.s. afloopt. De leden bij Veenstra Winschoten (45 werknemers), hebben het bod van de directie afgewezen. De directie bood eerder 2 maal 4% en 1 maal f 1000. Nu wordt 1 maal 4% en 1 maal f 1000 geboden. Besloten is tot staking over te gaan als de bond daartoe oproept.

Directie zeurt
Maandag roept de bond op tot een staking bij de Energiewacht in Veendam (160 werknemers en onderdeel van Essent Energie). De oproep is vooralsnog voor 1 dag. Maar kan meerdere dagen gaan omvatten als de directie haar houding niet wijzigt. Het gezeur over het gebruik van bedrijfsauto`s en de druk op de stakers tot individuele melding veroorzaakt wrevel. De directie moet - net als andere werkgevers - aanvaarden dat staken niet een soort ziekmelding is. Maar dat de mensen niet werken op oproepen van de vakbonden. In de stakingsvergadering van maandagmorgen om 8.30 uur in de Dukdalf te Veendam, wordt hierover besloten. Dinsdag wordt er bij Pharmacia Groningen (160 werknemers); Berghuis Haren (7 werknemers) en Homij Groningen (60 werknemers) door de bonden tot staking opgeroepen.

Gerucht Metaalunie
Deze organisatie heeft onder haar leden het gerucht verspreid, dat de vakbonden zouden zijn uitgenodigd voor overleg. Dit is onjuist, daarom ter nadere informatie nu een overzicht van de ledenlijsten in de regio Noord van de Metaalunie in Groningen, Friesland en Drenthe. Deze informatie is via het zoekprogramma http://www.google.com (www. google.com) publiek toegankelijk. Vakbondsleden kunnen hierdoor hun eigen directie op de onjuistheid van dit werkgeversgerucht wijzen.

Overzicht stakingen
Afgelopen week is er in het noorden gestaakt bij:

- Imtech bedrijven in Sappemeer, Coevorden en Roden (308 niet werkers)
- Feenstra Heerenveen (105 niet werkers)

- SRI Veenwouden (80 niet werkers)

- Dejo Wolvega (180 niet werkers)

- Furigas Assen (70 niet werkers)

- General Trailers in Leek (60 niet werkers)

- Holtrop en Jansma Dokkum (70 niet werkers)

- Westermann Leeuwarden (73 werknemers)
Besloten is bij de bedrijven Homij Groningen; Berghuis Haren, Wolter en Dros Groep en Wolter en Dros Aquatherm Groningen, Gea autoschade Emmen, Auto de Vries Assen om ook te gaan staken tenzij de directie alsnog het protocol voor de tijdelijke plaatsvervangende CAO tekent. Voor de Wolter en Dros bedrijven geldt daarnaast dat een conflict over het loon, ook opgelost moet worden.

Nadere informatie
A.P. van Dijk, bestuurder Metaal & Techniek FNV Bondgenoten mobiel: 06-51405565,
kantoor: 050-3631167,
annedijk@bg.fnv.nl (E-mail)

http://www.bondgenoten.fnv.nl/start/fbg/frames/metatech_caonieuws.htm (Zie hier het laatste landelijke nieuws over de CAO Metaal&Techniek)

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/noord.