Provincie Groningen

Groningen, 23 maart 2001 Persbericht nr. 60

Uitnodiging aan de pers

"Eerste steen" bouwfase www.groningerachiefnet.nl

Maandag 26 maart om 15.30 uur vindt de officiële opening plaats van de website www.groningerarchiefnet.nl in het bedrijfsrestaurant van het Provinciehuis, St. Jansstraat 4, Groningen. Www.groningerarchiefnet.nl is een gezamenlijke website van de Groninger waterschappen, bijna alle Groninger gemeenten, de Groninger Archieven en de Provincie Groningen. De site geeft op een overzichtelijke wijze weer, waar en wanneer welke archieven kunnen worden geraadpleeg. Op de site staan adressen, contactpersonen en openingstijden van de archieven van gemeenten en waterschappen, titels van de bewaarde archieven en de inventarissen (toegangen) op de bewaarde archieven. Het is de bedoeling dat de site de komende tijd wordt uitgebreid. De site wordt geopend door de gedeputeerde cultuur, Mirjam de Meijer. De heer J. Dijkstra, archiefinspecteur, zal na de officiële opening een toelichting geven op het doel en de gebruiksmogelijkheden van het GroningerArchiefNet. De heer J. Hagen, waterschapsarchivaris, zal vervolgens over zijn ervaringen met het FriesArchiefNet vertellen.

Gemeenten en waterschappen in Groningen beheren zelf hun archieven. Bij veel mensen is dat echter niet bekend. Het betreft archiefstukken die grotendeels dateren van na 1811 (het jaar van het ontstaan van de gemeenten). Voor historisch onderzoek, maar ook voor de eigen administratie bevatten deze archieven veel belangrijke en boeiende stukken. Het GroningerArchiefNet wil de bereikbaarheid en het gebruik van deze historische archieven sneller en eenvoudiger maken. In een tijd waarin het historisch besef groter is dan ooit, is het namelijk niet de bedoeling dat stukken in kluizen liggen, zonder dat ze worden gebruikt.

Op de site zijn mogelijkheden te linken naar andere interessante sites. Bovendien is het de bedoeling dat men zijn of haar mening kwijt kan via e-mail of vragen kan stellen. Een zoekfunctie op trefwoord op de inventarissen maakt het thuis snel mogelijk inzicht te krijgen welke stukken in een archief worden bewaard.

De site is in opbouw. In de toekomst zal worden bezien of er ook namenbestanden worden toegevoegd, die voor familieonderzoek van belang zijn. Ook wordt er gekeken of er mogelijkheden zijn het databestand sneller te bevragen door voorbeeldonderzoeken en veel gestelde vragen in te bouwen met links naar beschikbare stukken. Bovendien is het de bedoeling dat er mogelijkheden worden ingebouwd voor het opnemen van gedigitaliseerde originelen. Maar zover is het nu niet; eerst wordt het databestand verder gevuld.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164324.