Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die die in de tweede helft van maart 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00

Woe 28-03-2001 Interpretatie van betrekkelijke bijzinnen

15:30 uur Drs. W.M. Mak (Letteren)

Titel proefschrift: Processing Relative Clauses. Effects of Pragmatic,
Semantic, and Syntactic
Variables
Promotores: Mw. prof. dr. W. Vonk, Prof. dr.
H.J. Schriefers
Dit proefschrift handelt over de interpretatie van betrekkelijke bijzinnen, zoals in De politieagent die de dief neerschoot (wie schoot?). Het is gebaseerd op een groot aantal experimenten waarin deelnemers zinnen te lezen kregen en hun leestijden en oogbewegingen gemeten werden. Het bleek dat de interpretatie van betrekkelijke bijzinnen wordt bepaald door de betekenis van de woorden in de zin en door de vraag wie (de politieagent of de dief) in het verhaal centraal staat. De lezer gaat er duidelijk niet altijd van uit dat de het woord waar de bijzin bij hoort (in het voorbeeld de politieagent) het onderwerp van die bijzin is. Dit resultaat weerspreekt gangbare theorieën die ervan uitgaan dat de lezer een zin ontleedt voordat hij de betekenis ervan bepaalt.
Pim Mak (Nijmegen) werkt als postdoc onderzoeker op het Center for Language Studies (CLS) en het Nijmegen Instituut voor Cognitie en Informatie (NICI) van de KU Nijmegen.
E-mail: Pim.Mak@mpi.nl