Boekpresenatie 'Joodse oorlogsmonumenten in de provicie Friesland'

Commissaris van de Koningin in Fryslân drs E.T.M.H. Nijpels zal op 28 maart aanstaande, in het Verzetsmuseum Friesland in Leeuwarden het eerste exemplaar in ontvangst nemen van het boekje "Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Friesland". Fryslân is de derde provincie waarvan de joodse oorlogsmonumenten in boekvorm bijelkaar gebracht zijn. Eerder verschenen delen over de provincies Groningen en Drenthe.
Momenteel wordt er gewerkt aan de uitgave over Overijssel. De boekje worden uitgebracht door de Stichting Joodse Erfenis en zijn samengesteld oor H. Hamburger en J.C. Regtien. Ze zijn uitgegeven bij Uitgeverij Profiel in Bedum.

De Stichting Een Joodse Erfenis bestaat sinds 1991 en heeft als zetel Winsum in Groningen. De Stichting stelt zich ten doel om joodse oorlogsslachttoffers hun naam en gezicht terug te geven, zodat hun plaats in de Nederlandse gemeenschap bewaard blijft. Een streven dat ondermeer concreet gestalte krijgt in de boekjes die per provincie de joodse oorlogs- monumenten bevatten.
Ook adviseeert de stichting inzake de oprichting van gedenktekens die herinneren aan de deportatie en moord op de joodse Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In "Joodse Oorlogsmonumenten in de provincie Friesland" wordt op een kaartje aangegeven in welke burgerlijke gemeenten in Fryslân in 1941 joden woonden en hoeveel. Op een ander kaartje is aangeduid waar zich de joodse oorlogsmonumenten bevinden. Op deze wijze kan men in één oogopslag zien hoe de joodse oorlogsslachtoffers in Fryslân worden herdacht.

Het gaat bij de monumenten niet alleen om specifieke joodse oorlogsmonumenten, maar ook over algemene monumenten waarop joodse namen voorkomen. Van elk monument worden de feitelijke gegevens vermeld en, zo mogelijk, tenminste één foto met een korte levensbeschrijving van een slachtoffer waarop het monument betrekking heeft.

Het boekje zal op de dag van de presenatrie tegen de gereduceerde prijs van 15 gulden aangeschaft kunnen worden. De normale prijs bedraagt 20 gulden.

Nadere informatie:
Stichting Een Joodse Erfenis
Hans Hamburger 050 3135377 of Jan Regtien 0595 441611

Verzetsmuseum Friesland
Gerk Koopmans 058 2120111