Erasmus Universiteit Rotterdam

28 maart 2001

Versterking bedrijfseconomisch onderzoek met Rotating Chair

Oratie in triplo

Op woensdag 28 maart 2001 vindt de inauguratie plaats van de drie Britse hoogleraren Ray Richardson, Barrie Dale en Mike Wright, die samen bij de Faculteit der Economische Wetenschappen de zogenoemde Rotating Chair for Organizational Research bezetten.

De Rotating Chair is op initiatief van prof.dr. Jaap Paauwe en met steun van de Vereniging Trustfonds EUR in het leven geroepen om het bedrijfseconomisch onderzoek, in het bijzonder op het vakgebied Organisatie en Management, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam te versterken.

Sinds september 2000 werken de drie vooraanstaande onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk bij de sectie Organisatie van de capaciteitsgroep Marketing en Organisatie van de Faculteit der Economische Wetenschappen. Zij richten zich in nauwe samenwerking met de huidige staf op de versterking van de output en de kwaliteit van de wetenschappelijke publicaties. Hun komst is enthousiast ontvangen en wordt nadrukkelijk ervaren als een belangrijke stimulans in het kader van de versterking van het internationale karakter van het wetenschappelijk onderzoek van de sectie Organisatie.

De inbedding van het onderzoeksprogramma van de sectie Organisatie vindt ook zijn doorwerking in het onderzoeksprogramma Organising for Performanc van de interfacultaire onderzoeksschool ERIM (Erasmus Research Institute of Management). Een en ander impliceert dat de Rotating Chair en de invulling ervan zullen bijdragen aan de profilering van het onderzoek op het terrein van de organisatiewetenschappen bij zowel de Economische faculteit als de Faculteit Bedrijfskunde.

De oraties:

Prof.d.r B.G. Dale bijt de spits af en gaat in zijn rede, getiteld Quality Management Research: Standing the Test of Time, in op wat het onderzoek van de laatste twintig jaar op het vakgebied Kwaliteitsmanagement heeft opgeleverd. Wordt er voldoende gebruik gemaakt van de opgebouwde kennis en welke onderzoeksrichtingen vragen om meer aandacht?

Performance related pay wordt steeds populairder. Prof.dr. R. Richardson vraagt zich in zijn rede Performance Related Pay Another Management Fad? af of het ook werkt. Managers zijn er veelal enthousiast over, terwijl medewerkers op de werkvloer zo hun twijfels hebben. Sterker nog, het zou zelfs leiden tot versterking van het wantrouwen ten opzichte van. de leidinggevenden. In het college worden de verschillende theorieen belicht en de omstandigheden in kaart gebracht, waaronder performance related pay effectief kan zijn.

De oratie van prof.dr. D.M. Wright is getiteld From Downsizing to Entrepreneurship: Management Buyouts and Corporate Restructuring. Het corporate governance debat stelt de verantwoordingsplicht van managers centraal hetgeen ten koste kan gaan van hun risicogeneigdheid voor ondernemende projecten. De flexibiliteit van beloning- en controlmechanismen in buyouts illustreren hoe deze managers het afleggen van verantwoording combineren met ondernemen.

Noot voor de pers:
Oratie in triplo: 28 maart 2001
Tijd: 14.30 16.00 uur
Plaats: Woudestein, Aula
Info: prof.dr. J. Paauwe, tel (010) 408 1352
e-mail paauwe@few.eur.nl