Amnesty International

Persbericht Amsterdam, 26-03-2001

Nederland
Nora Strejilevich opent 4E Amnesty International filmfestival

Op woensdagavond 28 maart opent het 4e Amnesty International Filmfestival met een klassieker, La Historia Oficial van Luis Puenzo. De film kende in Nederland een beperkte roulatie en is al meer dan tien jaar niet meer op tv te zien geweest. Het filmfestival van Amnesty International haalt de productie onder het stof vandaan. Freek de Jonge doet de aftrap en Ivette Forster stelt vragen aan regisseur Luis Puenzo. Nora Strejilevich opent het festival dat duurt tot 1 april en plaatsvindt in De Balie en Pathé City theater in Amsterdam.

Nora Strejilevich is overlevende van de zogenaamde Club Atletico, een Argentijns concentratiekamp. In juli 1977 werd zij samen met haar broer en diens vriendin ontvoerd, van deze twee is nooit meer wat vernomen. Eenmaal in ballingschap schreef Strejilevich het boek Una sola muerte numeros waarvoor ze in 1996 werd onderscheiden met de Letras de Oro, een prijs voor Spaanstalige literatuur in de VS. Het boek is een literaire getuigenis over haar ervaringen als gevangen desaparecida in Club Atletico dat ook de stemmen laat horen van vele andere slachtoffers van de kampen en gevangenissen van de dictatuur. Binnenkort verschijnt de Engelstalige uitgave, A Single, Numberless Death en wordt de toneelbewerking uitgevoerd.

In 1996 richtte Strejilevich met steun van de Virginia Foundation for the Humanities het International Survivor Narrative Archive op. Dit archief richt zich op het verzamelen van mondelinge getuigenissen van slachtoffers van geweldadige regimes. Het krijgt daarbij hulp van filmmakers en fotografen.

Strejilevich was een van de getuigen voor de National Commision on the Disappeared in Argentinië, legde een getuigenis af voor rechter Garzon in Spanje en onlangs voor de Israel commissie, een verzameling verklaringen van Joodse slachtoffers van de Argentijnse dictatuur. Nora Strejilevich is professor in de Latijnsamerikaanse literatuur aan de San Diego State University in Californië.

Argentinië programma

Op vrijdag 30 maart is er op het Amnesty International Filmfestival een route van vier Argentijnse films en één talkshow over Argentinië. Achtereenvolgens zijn te zien Botín de Guerra van David Blaustein, Garage Olimpo van Marco Bechis, La Historia Oficial en de wereldpremière van Historias Cotianas van Andres Habegger. Leonard Ornstein (Vrij Nederland) ontvangt in de talkshow onder meer Nora Strejilevich en de Nederlandse econoom Roelf Haan, die net als Strejilevich ten tijde van het junta-regime politiek actief was in Argentinië. De talkshow vindt plaats aansluitend aan de vertoning van La Historia Oficial.

Amnesty International afdeling Nederland