Roekeloosheid en kortsluiting grootste oorzaak woningbranden

Den Haag - 28 maart 2001 - De meeste woningbranden in Nederland worden veroorzaakt door frituurpannen, falende elektrische apparatuur en ongelukken in de keuken, zo blijkt uit een onderzoek van het Europees Brandpreventie Platform voor Consumenten (ACFSE).

Het Europees Brandpreventie Platform voor Consumenten heeft in 2000 een jaar lang alle huis-aan-huis artikelen verzameld over woningbranden. Op basis van deze verzameling is een overzicht gemaakt van de oorzaken van woningbranden in Nederland, ruim voordat het CBS op basis van cijfers van de brandweer met haar resultaten komt.

In totaal zijn op basis van de artikelen 625 branden geïdentificeerd. Gecorrigeerd voor het aantal onbekende branden (184) en brandstichting (74) zijn de oorzaken van 367 woningbranden bekend. Een veelvuldige oorzaak was de frituurpan (25); uit de artikelen blijkt dat het zeer regelmatig voorkomt dat mensen - na een avondje stappen - naast de frituurpan in slaap vallen, met alle fatale gevolgen van dien.

Onzorgvuldigheid en roekeloosheid met kaarsen was in maar liefst 25 gevallen de oorzaak van een woningbrand. Omvallende kaarsen, brandende kerststukjes of in brand vliegende kaarsenhouders kwamen regelmatig naar voren als oorzaak.

In 42 van de onderzochte gevallen is de brand op, naast of door het televisietoestel ontstaan. De genoemde oorzaken zijn de stand-by functie, maar ook brandende kaarsen bovenop de tv-kast en een gebrek aan ventilatieruimte rond het toestel.

Andere veel voorkomende soorten van kortsluiting werden aangetroffen bij wasmachines (5x), wasdrogers (20x), elektrische dekens (9x) en kleine huishoudelijke apparatuur als tosti-ijzers, broodroosters en strijkijzers. In totaal 29 keer was een vlam in de pan de oorzaak van een keukenbrand.

ACFSE maakt deel uit van een Europees platform, dat ook in Engeland, Frankrijk en Duitsland van start is gegaan. Het platform wil een positieve bijdrage leveren aan brandpreventie richting consumenten, met als doel tot veiliger consumentenproducten (toepassingen) en productgebruik (gedrag) te komen. ACFSE raadt aan om, waar dat mogelijk is, apparatuur uit te zetten wanneer men het niet gebruikt, om zo de gevolgen van kortsluiting in de apparatuur te minimaliseren. Uit de artikelen blijkt dat het opvallend vaak voorkomt dat mensen van huis zijn wanneer er brand uitbreekt.

In de 6.500 woningbranden die jaarlijks in Nederland plaatsvinden, spelen bankstellen een grote rol bij de verspreiding van een woningbrand. Daarom is ACFSE een campagne gestart die aandacht vraagt voor de rol die een bankstel speelt in de ontwikkeling van een brand.

In Groot-Brittannië zijn sinds 1988 de Furniture Fire Safety Regulations van kracht, die hogere eisen stellen aan de brandveiligheid van bankstellen. ACFSE bepleit een verhoging van de Nederlandse normen, die de huidige Britse standaard evenaart.

Onafhankelijk onderzoek door het Department of Trade and Industry geeft aan dat er sinds het invoeren van deze nieuwe normen ca. 710 mensenlevens in Groot-Brittannië zijn gered. Het is niet ondenkbaar dat in Nederland vele mensenlevens onnodig verloren zijn gegaan door het achterblijven van de regelgeving. In Nederland komen jaarlijks ca. 90 mensen om bij brand in de woning.

Voor de redactie:
Meer informatie bij het secretariaat ACFSE, Wouter Jong, 070-3638672

ANP Pers Support, het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud van bovenstaand bericht.

28 mrt 01 12:40