E-QUALITY

Emancipatie-ondersteuningsstructuur verdient beter!

Veertig organisaties in het emancipatieveld pleiten bij het kabinet voor aanzienlijke versterking van de vrouwenbeweging

Den Haag, 28 maart 2001
Veertig organisaties geven in een rapport van het Nederlands Economisch Instituut hun visie op de toekomstige vormgeving van de emancipatie-ondersteuning in Nederland. Zij presenteren het rapport vandaag aan het kabinet.

Die visie betreft de structuur en verdeling van functies en taken, evenals een verhoging van het budget dat nodig is om de gewenste emancipatie-ondersteuningsstructuur (EOS) te realiseren. Aanleiding voor het opstellen van het rapport is de onduidelijkheid over de functie- en taakverdeling binnen de gesubsidieerde EOS en het tekort aan financiële middelen, waardoor een verregaande uitholling van de vrouwenbeweging plaats heeft. De huidige situatie is ontstaan na de herziening van het emancipatiebeleid in 1997/1998. Die herziening heeft geleid tot een weinig vernieuwend en inadequaat emancipatiebeleid, waarbij de betrokken organisaties hun competenties niet voldoende kunnen ontwikkelen en benutten. De rol van de vrouwenorganisaties, -netwerken en -koepels in de beleidsontwikkeling van de overheid wordt nauwelijks erkend en gehonoreerd. Daardoor kunnen ze niet de gewenste structurele bijdrage leveren aan het emancipatieproces. Bovendien is sprake van kennis- en kapitaalverlies op alle niveaus (lokaal, provinciaal en nationaal), hetgeen met name een negatieve invloed heeft op emancipatieprocessen aan de basis.

De oplossingen die het rapport formuleert, zijn ontwikkeld tijdens de Werkconferentie Emancipatie-ondersteuningsstructuur waaraan op 22 februari jl. zo'n veertig organisaties uit het emancipatieveld hebben deelgenomen. Zij omvatten onder meer het nader uitwerken van de kerncompetenties van de betrokken organisaties, het preciezer definiëren en verdelen van de functies, gestructureerd overleg met de overheid, en een onderzoek naar de meerwaarde van een grotere krachtenbundeling.

De indeling in functies zou bijvoorbeeld dienen te geschieden op basis van de begrippen 'empowerment' (bevorderen van bewustwording, capaciteitsopbouw en organisatievorming), 'beleidsbeïnvloeding' (zorgen voor agendering, beleidsontwikkeling en organisatievorming) en 'service' (informatieverstrekking, spreekbuisfunctie en expertiseontwikkeling). Daarnaast bevat het rapport een onderbouwing van de gewenste verhoging van het budget in de periode 2002-2005, met daaraan gekoppeld concrete actiepunten. Voor 2001 zou minstens 1,8 miljoen gulden extra nodig zijn. Dit bedrag zal vooral moeten worden besteed aan 'achterstallig onderhoud', ofwel zaken als training en investeringen in ICT.

Het rapport met de conclusies en aanbevelingen van de Werkconferentie is opgesteld door het Nederlands Economisch Instituut (NEI) in opdracht van vier organisaties in het emancipatieveld: E-Quality, de Nederlandse Vrouwen Raad, TIYE International en de Vrouwen Alliantie. Deze organisaties hadden ook het initiatief genomen tot de Werkconferentie.


===