Persbericht Trimbos-instituut

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid in april

Behandelen in detentie
In zijn begroting voor dit jaar heeft minister Korthals van justitie 25 miljoen gulden extra uitgetrokken voor het behandelen van gedetineerden met `een psychische of persoonlijkheidsstoornis'. De zorg is niet alleen bedoeld voor gevangen die gebukt gaan onder problemen (dat zijn er velen) maar ook voor hen die als gevolg van hun stoornis een gevaar vormen, zoals pedofielen.
Veel politici dringen erop aan om zulke delinquenten niet pas te behandelen als ze hun straf hebben uitgezeten: de detentiefase moet `therapeutisch worden benut'. Dat zou kunnen bijdragen aan het verminderen van de recidive. In het huidige strafstelsel is behandeling echter alleen mogelijk op vrijwillige basis, dus als de delinquent het wil.
B.H. Bulten, J.C. Zwemstra en M.J.A. Pulles schetsen de juridische mogelijkheden voor interventies in detentie. Ook laten ze zien welke recidiveverminderende effecten men mag verwachten van interventies bij gedetineerden met een verslaving, met een psychotische, een seksuele of een `agressiereguleringsstoornis'. De auteurs benadrukken dat van het behandelen van zo'n problematische, heterogene groep in zo'n onalledaagse context geen wonderen mogen worden verwacht. Het selecteren en motiveren van cliënten, het ontwikkelen van goede, uitvoerbare interventies én nazorg vergt veel aandacht van de penitentiaire geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Schuilen in de ggz

De ggz schrijft 'vraaggestuurdheid' in haar vaandel. Maar in de praktijk luistert ze vaak slecht naar wat cliënten willen. Sommigen van hen willen bijvoorbeeld helemaal niet 'de samenleving' in. Bert van der Werf en Arie van Tuijn roepen daarom de ggz op om onderdak te blijven bieden aan mensen die het elders niet uithouden. Zulke 'asielzoekers', zeggen ze, moeten in de eerste plaats gehoor vinden voor hun vluchtverhaal.

Leren in het wild
Bauke Koekkoek doet verslag van zes weken sjouwen, fietsen, kanoën, klimmen, en werken op het land, in gezelschap van een probleemjongere. `Ervarend leren', zoals dat heet, is in de jeugdhulpverlening al decennialang in zwang. Ook voor de (jeugd)ggz lijkt deze methode mogelijkheden te bieden.

Drugs in de hand
Tabak is heel verslavend, maar roken geldt nauwelijks als een maatschappelijk probleem en rokers zoeken nauwe-lijks hulp. Volgens Jaap van der Stel blijkt daaruit dat verslaving niet alleen een individuele, maar ook een maatschappelijke stoornis is: met bepaalde middelen en hun gebruikers kan de samenleving niet overweg. Het wettelijk regiem dat ze dan in het leven roept, is van grote invloed op het gebruik, en de problemen die dat met zich meebrengt. Welke gevolgen zou het legaliseren van drugs hebben voor de ggz en de verslavingszorg?



____

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid (MGv) is een uitgave van het Trimbos-instituut (Netherlands Institute of Mental Health and Addiction) in samenwerking met Bohn Stafleu Van Loghum. Het heeft een onafhankelijke redactie. Journalisten en politici kunnen een gratis exemplaar aanvragen: tel. 030-2971100 / 2971112 (Peter Stark); fax: 030-2971111; e-mail: mgv@trimbos.nl of: MGv, Postbus 725; 3500 AS Utrecht. Anderen kunnen een exemplaar bestellen bij de uitgeverij: BSL Klantenservice, Postbus 246; 3990 GA Houten; tel.: 030-638 3736; fax: 030-638 3999; e-mail: klantenservice@bsl.nl.