P E R S B E R I C H T
Milieufederatie wordt makelaar in bloembollen.
Zaandam, 28 maart 2001 - De Milieufederatie Noord-Holland start op maandag 26 maart een nieuw bloembollenproject, getiteld de Bollenband. De Milieufederatie wil hiermee de afzet van biologische bollen stimuleren door kopers en kwekers bij elkaar te brengen. In eerste instantie richt de Milieufederatie zich op gemeenten die vaak grootafnemers van bollen zijn.

In de Bollenband gaan kwekers en grote bollenafnemers een meerjarig cont(r)act aan. Bij gemeenten denkt de Milieufederatie als richtlijn aan twee bollen per inwoner. Een gemeente van 50.000 inwoners komt dan overeen dat in bijvoorbeeld 3 of 5 jaar 100.000 EKO-bollen worden geleverd. De ecologische bollenmarkt krijgt op deze wijze een forse impuls en zal zo naar verwachting van het pioniersstadium uitgroeien tot een professionele EKO-bollenmarkt. De innovatie die hiermee bereikt wordt, komt uiteindelijk de gehele bollensector ten goede.

Slechts 0,05% van de bloembollen komt nu op een duurzame manier tot stand. Ter vergelijking: biologische groenten hebben een marktaandeel van ruim 1 % , dus meer dan twintig keer zoveel.

De start van de Bollenband vindt plaats in Amsterdam-Zuidoost. Daar zijn vorig najaar 5000 EKO-bollen geplant. Groen-deskundigen van een tiental Noord-Hollandse gemeenten zullen ter plekke de kwaliteit van de geplante bollen beoordelen. "Ik verwacht eerlijk gezegd dat de groendeskundigen enthousiast zijn over de ecobollenkwaliteit van de EKO-bollen. Ik heb de bollen zelf al bekeken en ze staan er goed bij," aldus Cock van der Kaay van de Milieufederatie Noord-Holland. Van der Kaay hoopt daarom dat gemeenten massaal aan de Bollenband zullen meedoen.

Voor meer informatie (