European Commission

IP/01/452

Brussel, 28 maart 2001

Commissie lanceert een grondig onderzoek naar de acquisitie van Pantochim en Eurodiol door BASF

De Europese Commissie heeft besloten een grondig onderzoek van de tweede fase in te leiden naar de voorgenomen acquisitie van de Belgische ondernemingen Pantochim en Eurodiolby door het Duitse BASF AG. Op grond van de thans beschikbare informatie is er ernstige twijfel gerezen inzonderheid met betrekking tot de butaandiolderivaten die worden gebruikt als oplosmiddelen in de geneesmiddelenindustrie, de chemische industrie en andere industrieën. BASF produceert en verkoopt voornamelijk speciale chemicaliën en andere chemische producten hoewel het eveneens actief is in de sectoren gezondheid, levensmiddelen, aardolie en gas. Pantochim produceert een aantal chemische producten, voornamelijk ftaalzuuranhydride en weekmakers (ftalaten die onder meer gebruikt worden voor de aanmaak van zachte PVC). Eurodiol produceert voornamelijk butaandiol (BDO) en de BDO-derivaten GBL, NMP en THF die gebruikt worden in de geneesmiddelenindustrie, de agrochemie en de elektronica. De twee Belgische ondernemingen maken deel uit van het Italiaanse SISAS-concern.

Het inleidend onderzoek dat door de Commissie is verricht, heeft ernstige bezwaren aan het licht gebracht inzonderheid met betrekking tot de GBL-, THF- en NMP-markten waar BASF reeds marktleider is.

De acquisitie van Eurodiol zou de marktaandelen van de Duitse onderneming aanzienlijk opdrijven op de betrokken productmarkten waardoor haar marktaandelen twee tot drie keer groter zouden worden dan die van haar voornaamste concurrenten.

Het inleidend onderzoek van de Commissie bracht eveneens aan het licht dat de toegang tot die markt moeilijk is omdat heffingen en transportkosten een aanzienlijke kostenfactor vormen voor de invoer van butaandiolderivaten uit de Verenigde Staten en Azië waar de overige belangrijkste producenten gevestigd zijn. De bouw van nieuwe productiefabrieken op de Europese markt die rechtstreeks toegang tot de afnemers hebben, vergt ook grootschalige investeringen.

De overname van Eurodiol zou BASF bovendien goedkope technologie verschaffen en de productie van BASF aanzienlijk opdrijven. Op de GBL-markt zou dit betekenen dat BASF de volledige productiecapaciteit op de Europese markt zou controleren. De twee grootste concurrenten van BASF produceren in de Verenigde Staten en hun invoer is eveneens onderworpen aan hoge heffingen en transportkosten.

In de eerste fase van de procedure bood BASF verbintenissen aan om de bezwaren van de Commissie weg te nemen. Die verbintenissen volstonden evenwel niet.

Volgens de concentratieverordening van de Europese Unie beschikt de Commissie thans over hoogstens vier maanden om een eindbeschikking te geven. De inleiding van een grondig onderzoek loopt niet vooruit op de uiteindelijke uitkomst en eerbiedigt het recht van de bij de concentratie betrokken partijen en andere belanghebbende partijen om gehoord te worden.