AutoRai

28-3-2001

Toyota Yaris wordt agressief

De Auto van het Jaar 2000 krijgt een sportieve topversie. De krachtige Yaris T Sport heeft een agressieve uitstraling. Onder het label T Sport zal het Japanse merk nog meer sportmodellen uitbrengen.

Het nieuwe T Sport-label van Toyota komt nu met een uiterst krachtige uitvoering van de Toyota Yaris, de Europese Auto van het jaar 2000.

De Yaris T Sport voegt aan de vele hooggewaardeerde eigenschappen van de bekroonde Yaris-serie uiterst sportieve prestaties toe. De auto is uitgerust met een krachtige 1.5-liter VVT-i-motor, heeft een dynamische krachtige uitstraling, staat op een verlaagd onderstel en heeft een interieur waarin het accent ligt op sportiviteit.

De Yaris T Sport is samen met de Celica T Sport het introductiemodel van het nieuwe T Sport-label. Beide modellen borduren voort op Toyota's succesvolle sportieve verleden en weer-spiegelen de ambities voor de toekomst - het bieden van prestaties op topniveau, een op sportiviteit gerichte handelbaarheid en dito onderstel en meer rijplezier, zonder dat dit ten koste gaat van comfort of praktische bruikbaarheid.

De Yaris T Sport biedt uitstekende prestaties gecombineerd met een opvallend laag brandstof-verbruik. 6,9 Liter/100 km en gecombineerd 7,0 liter/100 km. In slechts 9,0 seconden accelereert de auto van 0 naar 100 km/h en de topsnelheid is 180 km/h.

De sportieve wielophanging zorgt voor optimale prestaties en een perfecte handelbaarheid terwijl de dynamische nieuwe styling van de carrosserie het Yaris T Sport-pakket complementeert.

DYNAMISCH KRACHTIG UITERLIJK
Hoewel duidelijk lid van de Yaris-familie, onderscheidt de krachtige Yaris T Sport zich door zijn pure agressieve sportieve uitstraling.

Het verlaagde onderstel (15 mm voor en achter) resulteert niet alleen in een sportievere wegligging maar zorgt er tevens voor dat de auto ingetogen kracht uitstraalt - een uitstraling die verder geaccentueerd wordt door de 15 inch lichtmetalen velgen en de brede 185/55 R15 banden die de wielkuipen geheel vullen.

De brede, ver naar onderen doorlopende voor- en achterbumper/spoiler met geïntegreerde mistlampen, de sportieve grille en de dorpelverbreders completeren het sportieve beeld. De koplampen worden extra geaccentueerd door de zwarte rand eromheen en het unieke T Sport-embleem maakt duidelijk dat het om het nieuwe label van Toyota gaat.

De Yaris T Sport is 20 mm langer dan de standaarduitvoering (als gevolg van de langere overhang achter) en 15 mm lager. De auto is zowel in driedeurs- als in vijfdeurs-uitvoering leverbaar.

DE KRACHTIGSTE YARIS TOT NU TOE
De 1.5-liter, Variable Valve Timing-intelligent (VVT-i) motor in de Yaris T Sport is de krachtigste motor waarmee de Yaris op dit moment is uitgerust. De motor levert een maximaal vermogen van 78 kW (106 pk) bij 6.000 omw/min en een maximaal koppel van 145 Nm bij 4.200 omw/min.

Toch is de Yaris T Sport dankzij Toyota's geavanceerde VVT-i-technologie uiterst gemakkelijk te rijden en extreem zuinig. Bij de gecombineerde Europese testcyclus verbruikt de auto bij de 3- en 5-deurs respectievelijk slechts 6,9 en 7.0 liter/100 km - waarmee hij de zuinigste in zijn klasse is - met de bijbehorende lage emissieuitstoot (CO2-emissie 164 g/km bij de 3-deurs).

De in deze klasse toonaangevende prestaties vertalen zich direct in een meer opwindende rijervaring. De Yaris T Sport bereikt vanuit stilstand sneller de 100 km/h dan veel andere, met een 1.6-liter motor uitgeruste sportieve auto's en blinkt vooral uit bij acceleratie in het middentoerengebied - hij accelereert snel van 60 tot 100 km/h in de vierde versnelling (8,4 s).

OP PRESTATIES AFGESTEMD ONDERSTEL
Het onderstel van de Yaris T Sport is speciaal afgestemd op de wegligging en de handelbaarheid die de klant van de T Sport verwacht. Toch heeft de auto het wendbare karakter van de oorspronkelijke Yaris behouden en maakt het uitstekende rijcomfort de auto uiterst geschikt voor dagelijks gebruik.

De vering en dempers zijn stugger om de extra grip van de banden beter te kunnen benutten en het overhellen van de carrosserie te verminderen. De lagere rijhoogte accentueert het gevoel van stabiliteit.

De low-section 15 inch banden zorgen voor een betere wegligging in de bocht, een betere respons op het stuur en een excellente rechtuitstabiliteit.

SPORTIEF VORMGEGEVEN INTERIEUR
De interieurbekleding van de Yaris T Sport is eveneens gewijzigd om het sportieve karakter van de auto te onderstrepen zonder dat dit ten koste is gegaan van het oorspronkelijke comfort en de kwaliteit.

Nieuwe, analoge en sportief vormgegeven instrumenten vervangen het digitale instrumentarium van de standaard Yaris, en de sportstoelen en het drie-spaaks, met leer beklede sportstuur accentueren het sportieve karakter van de auto. De versnellingspook en het sportstuur zijn uitgevoerd in two tone metallic en zwart leer met een ééndelige pookhoes.

De Yaris T Sport is leverbaar in vijf carrosseriekleuren, waaronder het speciaal voor deze uitvoering gereserveerde medium grey metallic met donkergrijze interieurbekleding.