European Commission

IP/01/456

Brussel, 28 maart 2001

De Commissie verstrekt toelichting bij de toepassing van de mededingingsrechtelijke beginselen in de telecommunicatie

De Europese Commissie heeft ontwerprichtsnoeren goedgekeurd betreffende de marktanalyse en de berekening van aanzienlijke marktmacht (AMM) voorafgaand aan de definitieve goedkeuring van de voorgestelde richtlijn voor een nieuw regelgevingskader voor elektronische communicatiediensten. De ontwerprichtsnoeren moeten de Raad helpen bij het vaststellen van de nieuwe definitie van het begrip aanzienlijke markmacht zoals voorgesteld in de kaderrichtlijn. Zij zijn gebaseerd op de bestaande rechtspraak en de praktijk van de Commissie op het gebied van de elektronische-communicatiemarkten. De definitieve versie van de richtsnoeren zal worden goedgekeurd zodra de kaderrichtlijn definitief is goedgekeurd.

Op 12 juli 2000 stelde de Commissie een richtlijn voor inzake een nieuw regelgevingskader voor elektronische-communicatiediensten en
-netwerken die onder meer erop gericht is de samenhang tussen de sectorspecifieke voorschriften en de mededingingsregels van het EG-Verdrag veilig te stellen. Deze doelstelling wordt nagestreefd in artikel 13 van de voorgestelde kaderrichtlijn dat voorziet in een nieuwe definitie van ondernemingen met "aanzienlijke marktmacht" ("AMM") op grond van het begrip "machtspositie" van artikel 82 van het EG-Verdrag. In artikel 14 van de bovengenoemde richtlijn is tevens bepaald dat de Commissie richtsnoeren voor de marktdefinitie en de berekening van aanzienlijke marktmacht zal goedkeuren teneinde de nationale regulerende instanties een leidraad te verschaffen inzake de toepassing van het begrip AMM.

Ingevolge het gezamenlijk initiatief van de Commissarissen Mario Monti en Erkki Liikanen heeft de Commissie vandaag een ontwerpversie van die richtsnoeren goedgekeurd ingevolge de uitnodiging van de Raad om uitvoerig toelichting te verstrekken bij de wijze waarop de mededingingsrechtelijke begrippen marktdefinitie en machtspositie zouden worden toegepast onder het nieuwe voorgestelde regelgevingskader, alvorens de Raad een gemeenschappelijk standpunt inneemt inzake artikel 13 van de voorgestelde richtlijn. De nationale regulerende instanties zouden een samenhangende benadering moeten volgen die een ex ante toepassing van de voorschriften en een ex post toepassing van de mededingingsregels mogelijk maakt. Dit zal een soepele overschakeling naar een volledig geliberaliseerde markt voor elektronische communicatie waarin alleen de mededingingsregels van toepassing zullen zijn, mogelijk maken. Zodra de nieuwe kaderrichtlijn is goedgekeurd, zal zij de nodige flexibiliteit en het vereiste vermogen tot aanpassing aan wijzigende marktomstandigheden aanreiken door de voorschriften tot een minimum te beperken en tegelijkertijd te garanderen dat de concurrentie volledig veilig wordt gesteld.

De ontwerprichtsnoeren zijn gebaseerd op de relevante rechtspraak van het Gerecht van eerste aanleg en het Hof van Justitie en op de eigen beschikkingenpraktijk van de Commissie inzake de definitie van de relevante markt en de toepassing van het begrip (al dan niet collectieve) machtspositie, inzonderheid met betrekking tot de elektronische-communicatiemarkten. Het ontwerp wordt besproken met de nationale regulerende instanties en de nationale mededingingsautoriteiten alsook met de betrokken partijen. De definitieve richtsnoeren zullen door de Commissie worden goedgekeurd zodra de Raad en het Europees Parlement de kaderrichtlijn formeel goedkeuren.