Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 28 maart 2001

HOOFDPUNTEN PVDA T.B.V. HET ALGEMEEN OVERLEG MONITOR MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN QUICK SCAN ZWERFJONGEREN

De PvdA is van mening dat nog dit jaar maatregelen nodig zijn om goede opvangvoorzieningen en begeleiding van dak- en thuislozen, verslaafden, mishandelde vrouwen en zwerfjongeren te bewerkstelligen en roept de minister op niet nog langer op nader onderzoek te wachten. Gemeenten hebben concrete plannen klaarliggen en de nood is hoog in de sector.

De PvdA wil in het bijzonder aandacht vragen voor de zwerfjongeren. Een zeer groot gebrek aan specifieke opvangplaatsen voor een zeer kwetsbare groep vraagt om extra inspanningen van de minister. Het is voor de PvdA niet acceptabel wanneer jonge kinderen - waaronder zwangere meisjes - zonder opvang op straat belanden. De enige landelijke opvangvoorziening voor jeugdige prostituees in Leeuwarden wordt bedreigd in haar voortbestaan, terwijl uitbreiding naar meerdere voorzieningen noodzakelijk is. De PvdA vraagt de minister voor Leeuwarden een oplossing te vinden.

Een goede samenwerking met de jeugdzorg en een sluitende aanpak is vereist. Geen kind of jongere mag zonder alternatief worden weggestuurd.

De arbeidsomstandigheden zijn slecht in de maatschappelijke opvang. De sector is teveel afhankelijk van vrijwilligers. De salariëring schiet tekort en arbeids-omstandigheden laten te wensen over. De PvdA dringt er bij de minister op aan dat zij in het kader van de Commissie-Van Rijn bij haar collega De Vries wijst op de knellende problematiek en hiervoor oplossingen vindt.

De PvdA vraagt de minister hoe zij de explosieve groei van de vraag naar vrouwenopvang wil opvangen. Ook het recent verschenen Plan van Aanpak Huiselijk Geweld laat zien dat de noodzaak hiertoe aanwezig is. Het verwijzen naar de gemeenten volstaat naar de mening van de PvdA niet.

De gehanteerde criteria voor de verdeelsleutel van de middelen die naar de gemeenten gaan voor de maatschappelijke opvang, is reeds door de Raad voor de Financiële Verhoudingen bekritiseerd. Ook de PvdA is van mening dat de gevolgen van de verdeelsleutel onbedoeld zijn: gemeenten zouden er niet op achteruitgaan. In Heerlen blijkt het tegendeel. De PvdA roept de minister op hiervoor maatregelen te treffen.

De PvdA heeft bij de behandeling van de Zorgnota 2001, middels een kamerbreed aangenomen motie, gevraagd om een sluitende 24-uursopvang, met de benodigde begeleiding door de GGZ. De PvdA dringt er bij de minister op aan om hier budgettaire ruimte voor te vinden.

De PvdA deelt de mening van de minister dat het realiseren van noodzakelijke opvang een verantwoordelijkheid is van gemeenten. De PvdA vindt dat de gemeenten hiervoor voldoende middelen moeten krijgen.

De inbreng van cliënten, via cliëntenraden, is ook in de maatschappelijke opvang van belang. De PvdA vraagt de minister de mogelijkheden van een geoormerkte uitkering voor cliëntenraden te onderzoeken.

Voor nadere informatie: Annet van der Hoek 070-318 2729