Utrecht, 28 maart 2001

Persbericht

Open brief aan Minister Brinkhorst

Hierbij (zie hieronder) sturen wij u een oproep, die morgen (donderdag) wordt geplaatst in de Volkskrant, Trouw en het Agrarisch Dagblad. Platform Biologica zond al op 20 maart - voordat de uitbraak van MKZ in Nederland bekend was - een eerste persbericht uit waarin wij pleitten voor preventieve vaccinatie.
In de meegestuurde oproep vraagt Platform Biologica de Minister een stap verder te gaan: onmiddellijk starten met vaccinatie rond besmette bedrijven en die niet ruimen, maar ondertussen de discussie in Europa met kracht blijven voeren. Desnoods moet de Minister zijn eigen lijn volgen. De biologische sector is bereid de exportconsequenties te dragen en doet een oproep op de Nederlandse consument om via hun koopgedrag een steentje bij te dragen aan het opvangen van die consequenties.
De oproep heeft een breed maatschappelijk draagvlak. 19 maatschappelijke organisaties hebben hun adhesie betuigd aan de oproep en staan op de brief vermeld.

Utrecht, 29 maart 2001

Open brief aan Minister Brinkhorst

Platform Biologica doet een dringende oproep aan de Minister van LNV om nu zijn eigen lijn te trekken in Europa. Het op grote schaal 'ruimen' van gezonde dieren vanuit exportbelangen is 'de beschaving voorbij'. Het kan niet zo zijn dat grote landen in Europa vasthouden aan een vaccinatieverbod, terwijl ze zelf de bron zijn van Mond- en klauwzeer, (of varkenspest, of BSE) en heel Europa met de rekening opzadelen. Voor biologische bedrijven (en andere met zorg geselecteerde veestapels) die worden geruimd, geldt in het bijzonder dat het vele jaren vergt om tot een vergelijkbaar bedrijf te komen. Juist zij hebben jarenlang tegen de stroom in laten zien dat een andere landbouw mogelijk is.

Wij dringen aan op de volgende stappen:

Bloed afnemen voor onderzoek op Mond- en klauwzeer en onmiddellijk daarna vaccineren van alle evenhoevige dieren in een ruime ring rond besmette bedrijven.

Alleen die dieren waarbij besmetting wordt geconstateerd, worden gedood. De gezonde dieren blijven leven, zo mogelijk met de instemming van Europa.

Een breder entprogramma vanuit de risicogebieden om zo uitbreiding van de epidemie tegen te gaan, gevolgd door een algemeen entprogramma voor tenminste runderen en varkens om verdere uitbraken van Mond- en klauwzeer te voorkomen.

Een fundamenteel debat over de toekomst van de veehouderij in Nederland en Europa.

Vaccinatie tegen Mond- en klauwzeer voor dieren levert geen enkel risico op voor de consumptie van zuivelproducten en vlees. De biologische sector is zich bewust van mogelijke afzetconsequenties en doet een beroep op de Nederlandse consument om die mee op te vangen.

Platform Biologica, Ria Beckers, voorzitter

Met adhesie van:

Alternatieve Konsumenten Bond, Centrum voor Landbouw en Milieu, Dierenbescherming, Federatie van Biologische Boeren, IVN Ver. voor Natuur en Milieu-educatie, de Kleine Aarde, de Landschappen, Milieudefensie, NBvP Vrouwen van Nu, NJMO-Jongerencoalitie, Passage christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging, Staatsbosbeheer, St. Milieubewustzijn, St. Natuur en Milieu, St. Strohalm, Vaksectie Winkeliers in Natuurvoeding en Reform, Ver. Biologisch-Dynamische Landbouw, Ver. Biologische Productie- en Handelsbedrijven, Waddenvereniging.