CDA

Joop Atsma: geen destructie na noodvaccinatie

Het CDA heeft, bij monde van Tweede Kamerlid Joop Atsma, tijdens het Algemeen Overleg met minister Brinkhorst, op 28 maart jl., gepleit voor het stoppen van de destructie van vee na noodvaccinatie. Nu is vaccinatie nog enkel uitstel van executie.
Vee dat als voorzorgsmaatregel mond- en klauwzeer (MKZ) wordt ingeënt (de zogenoemde ring-enting) moet op den duur worden vernietigd. Het CDA vindt dat op zich gezond vee de komende maanden niet mag worden vernietigd. Dat geeft minister Brinkhorst de tijd om binnen Europa tot een andere regeling te komen voor geënt vee.

Woordvoerder Joop Atsma: "Terecht komt er veel maatschappelijk verzet tegen de vernietiging van gezond vee. En het feit dat (nood)vaccinatie niet of nauwelijks wordt toegestaan, is al helemaal niet meer uit te leggen. Daarom willen wij dat noodvaccinatie als preventieve maatregel meer wordt toegepast, onder de verzekering dat dit vee niet gedood hoeft te worden. Zeker voor melkvee is destructie onnodig; dit vee kan nog jaren benut worden voor de melkproductie. Desnoods alleen voor binnenlands gebruik. We moeten nu de zekerheid aan boeren geven dat ze, bij gesignaleerde gevallen in de buurt, in de zogeheten ring eromheen mogen enten. Brinkhorst moet zich vervolgens binnen Europa volop inzetten om het vaccinatiebeleid, op korte en lange termijn, radicaal om te gooien. Na de MKZ- uitbraak in meerdere landen, zal er steeds meer draagvlak in Europa komen om het beleid om te gooien. Brandstapel en grijpers met nodeloos gedood vee zijn niet meer te verkopen in deze tijd."

Joop Atsma hekelt de slechte communicatie en gebrekkige informatie van de minister en het ministerie. "De boeren wordt niet of nauwelijks verteld of, hoe, waarom en wanneer hun boerderijen worden geruimd, onder meer omdat brieven van het ministerie verkeerd geadresseerd zijn. Ook wordt de gedupeerden, en dan heb ik het niet alleen over de boeren, nog geen echte schadevergoeding in het vooruitzicht gesteld. Ik blijf tegen de ministers Brinkhorst en Jorritsma (Economische Zaken) zeggen: 'Heb oog en oor voor alle gedupeerden.'"