DIERENBESCHERMING

Start Europees offensief tegen Nederlands apenproefcentrum


Stop dierproeven op chimpansees!

Start Europees offensief tegen Nederlands apenproefcentrum

Den Haag 28 maart 2001 - Een internationale coalitie van dierenbelangenorganisaties, the Coalition to End Experiments on Chimpansees in Europe (CEECE), geeft deze week in Den Haag en Londen het startsein voor een campagne om het Biomedical Primate Research Centre, BPRC, in Rijswijk te sluiten. Het BPRC is het laatste primatencentrum in de Europese Unie dat nog chimpansees voor dierproeven gebruikt.De huisvesting van de apen in het BPRC is slecht en voor de proeven die er uitgevoerd worden ontbreekt elke wetenschappelijke en ethische legitimatie. CEECE eist dat de experimenten op mensapen onmiddellijk gestaakt worden en dat het BPRC gesloten wordt. Bovendien is zij bereid de Nederlandse overheid te helpen bij het zoeken of creëren van opvangfaciliteiten voor alle dieren.

CEECE in Nederland wordt gevormd door de Dierenbescherming, ProefdierVrij en EDEV- Een Dier Een Vriend. Zij vragen deze week in een brandbrief aan de Tweede Kamer de financiering van het voormalig TNO primatencentrum om te buigen naar permanente huisvesting voor de opvang van primaten. Op een persconferentie in Londen zei de beroemde primatologe Jane Goodall: 'Wij zijn van mening dat mensapen met ons vergelijkbare emoties en intelligentie bezitten. Het is daarom onmenselijk om hen op te sluiten in krappe kooien en te onderwerpen aan dierproeven.' Samen met sir David Attenbrough, natuurdocumentairemaker en Desmond Morris, bekend schrijver en zoöloog, ondersteunt zij de Europese campagne voor sluiting van het BPRC.

Huisvesting
De leefomstandigheden voor de proefdieren in Rijswijk zijn erbarmelijk. Minister Hermans van Onderwijs, verantwoordelijk voor de financiering van het BPRC, gaf in een brief aan de Tweede Kamer toe dat de omstandigheden vergelijkbaar zijn met die in een ouderwetse dierentuin. Ruim 100 chimpansees en ruim 1500 andere apen als java- en rhesus-apen, nachtapen en marmosets zitten jarenlang in kooien waarin ze zich veelal niet kunnen strekken. Een situatie die men jarenlang voort heeft laten bestaan met als resultaat ernstig gedragsgestoorde dieren.

Dierproeven
De Nederlandse overheid heeft sinds de wijziging van de Wet op de dierproeven in 1977 een beleid ingezet om het aantal dierproeven terug te dringen. Ook de Europese Unie heeft een beleid opgesteld met als doel een vermindering van het aantal dieren voor experimenteel onderzoek. Desondanks zijn zowel de Nederlandse overheid als de Europese Unie de voornaamste geldschieters van het BPRC. Niet afbouwen maar opbouwen dus. Eveneens in tegenspraak met het Nederlandse (en Europese beleid) is het soort onderzoek dat het BPRC uitvoert. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat de experimenten uitgevoerd in het BPRC onnodig zijn. Of er bestaan goede alternatieven voor, ze werden elders in de wereld al uitgevoerd, óf ze zijn wetenschappelijk niet relevant.
Hoewel over heel de wereld het besef groeit dat het gebruik van dieren en met name (mens)apen in experimenteel onderzoek moreel niet acceptabel is, blijft Nederland achter. Engeland en Nieuw Zeeland verbieden proeven met mensapen. Amerika heeft nog vorig jaar de zogenoemde Chimp Act aangenomen, die de opvang en pensionering van ex-proefapen regelt.

Ministerie houdt BPRC kost wat kost open
Onder het motto 'Gevangene van de Nederlandse overheid' vestigen de organisaties de aandacht op het feit dat het BPRC als privaatrechtelijke organisatie voor tweederde betaald wordt door de overheid (de belastingbetalers in Nederland en de Europese Unie), zonder dat ze zelfs maar de moeite nemen een openbaar jaarverslag te produceren.
Ondanks deze grote financiële steun lijdt het BPRC verlies. Dat dit ten koste gaat van de huisvesting van de dieren mag duidelijk zijn. Om desondanks toch aan geld te komen voert het centrum commercieel onderzoek uit en biedt het internationaal chimpansees aan voor gebruik voor vivisectie door gastonderzoekers. Toch blijft de Nederlandse overheid geld pompen in een centrum dat ze eigenlijk zou moeten stimuleren af te bouwen. Het advies van een evaluatiecommissie die in 1993 al concludeert: 'Het sterkste argument om te besluiten de activiteiten van het Primaten Centrum te continueren is dat het sluiten ervan zelfs nog moeilijker zou zijn en meer geld zou kosten', neemt het Ministerie van Onderwijs blijkbaar graag ter harte.