Gemeente Breda

28-03-2001

College van B&W legt visie over toekomst buitengebied voor aan gemeenteraad

Het college van burgemeester en wethouders heeft haar visie op de toekomst van het buitengebied vastgesteld. Vanaf eind 1999 is er met partijen die een rol spelen in het buitengebied uitgebreid overleg geweest op basis van de discussienota Landgoed Breda. De bestuurlijke visie wordt nu aangeboden aan de gemeenteraad met het verzoek in te stemmen met de uitgezette koersen, de rol van de gemeente en het instellen van overlegplatform. De nota is een uitwerking in het kader van het programma Buitengebied en groen, één van de acht programmapunten uit de Stadsvisie.

Op basis van de discussienota Landgoed Breda heeft een uitgebreide gedachtewisseling plaatsgevonden met alle betrokken partijen in het buitengebied: landbouw, natuurbeschermers en natuurbeheerders, waterbeheerders, recreatie, cultuurhistorie, bewoners. Alle partijen zijn positief over het initiatief van de gemeente om tot een allesomvattend beleid en een goede samenwerking voor het buitengebied te komen. Veel partijen zijn zelf ook bezig, zoals de landbouw, de Brabantse Milieufederatie, de West-Brabantse waterschappen en Staatsbosbeheer.

In het overleg in het kader van de inspraak is in grote lijnen overeenstemming bereikt over de ontwikkelingsrichting per deelgebied en de veranderingen die nodig zijn om de gewenste ontwikkeling te realiseren. Een goede samenwerking met betrokken partijen en maatwerk per deelgebied is nodig. Aan de orde is gekomen dat de gemeente een actieve rol zal spelen om alle ontwikkelingen in goede banen te leiden. Een in te stellen overlegplatform zal zorgen voor een gezamenlijk uitvoeringsprogramma van concrete projecten.

In het buitengebied kent de komende jaren een grote dynamiek:

de landbouw staat voor een ingrijpende herstructurering in verband met de reconstructiewet;

natuur- en landschap zijn voor de stadsbewoners steeds belangrijker geworden en

natuur- en milieuorganisaties doen steeds meer van zich doen spreken;

water krijgt meer belang en is zichtbaarder aanwezig;

stedelijke functies vervlechten in toenemende mate met delen van het buitengebied;

de spelende mens zoekt vanuit de stad maar ook van ver daarbuiten zijn vertier in het Bredase buitengebied, in steeds nieuwe vormen zoals golf en moutainbiken.
Deze ontwikkelingen bieden kansen om een kwaliteitsverbetering te realiseren.

In Landgoed Breda zijn zes deelgebieden onderscheiden. Het betreft: Noord-Oost (omgeving Teteringen), Noord-West (buitengebied Haagse Beemden en Prinsenbeek), West (omgeving Liesbos), Zuid-West (gebied Effen-de Rith), Zuid-Oost (omgeving Ulvenhout) en Oost (omgeving Bavel).

Breda, 28 maart 2001