Senter

Senter Den Haag
Postbus 30732
2500 GS Den Haag

Persbericht
Datum: 28 maart 2001

Onderzoek naar bio-informatica voor landbouwhuisdieren krijgt BTS-subsidie

Drie Nederlandse fokkerij-organisaties werken nauw samen bij de ontwikkeling van een bio-informatica-database. Met deze database wordt het mogelijk de genetische informatie van verschillende dieren en de mens te gebruiken om de gezondheid van landbouwhuisdieren te verbeteren. Het project krijgt een subsidie van NLG 4 miljoen (EUR 1,8 miljoen) in het kader van de subsidieregeling Bedrijfsgerichte Technologische Samenwerkingsprojecten (BTS) van het Ministerie van Economische Zaken.

De Nederlandse fokbedrijven van Nutreco Agriculture, het Institute for Pig Genetics (IPG) en CR Delta gaan samenwerken met Plant Research International en de Universiteiten van Wageningen en Luik om de database te ontwikkelen. De informatie over de genetische code van diverse dieren groeit in een hoog tempo en bevindt zich nu in verschillende databases. Hierdoor is het niet mogelijk de informatie te koppelen en aan elkaar te relateren. In het onderzoeksproject gaan de partners uitzoeken hoe zij de informatie in één database kunnen onderbrengen. Deze nieuwe database biedt de mogelijkheid om de genetische informatie van bijvoorbeeld runderen en varkens te koppelen aan de genetische informatie van andere zoogdieren waarover al veel meer bekend is, zoals mensen en muizen.

Met de informatie die wordt verkregen met behulp van de nieuwe database, kunnen de onderzoekers mogelijk de genen identificeren die bepalend zijn voor het ontstaan van bepaalde eigenschappen van landbouwhuisdieren. Daarna identificeren zij de genen die kunnen worden gebruikt voor de selectie in fokprogramma's. Vervolgens wordt een DNA-test ontworpen waarmee verschillende varianten van een gen zijn te onderscheiden.

Een bepaalde variant kan bijvoorbeeld een positieve invloed hebben op de gezondheid van een dier. In commerciële fokpopulaties kan de DNA-test dan worden gebruikt om de dieren met dit bewuste gen te selecteren voor inzet als fokdier. Dit biedt onder andere goede perspectieven voor de verbetering van de natuurlijke gezondheid en vruchtbaarheid van de dieren.

Door de samenwerking kunnen de drie bedrijven hun technologie naar een hoger plan brengen, terwijl zij daarvoor afzonderlijk niet voldoende middelen hebben. Het is van groot belang dat de partners de nieuwe technieken implementeren, juist nu er zoveel informatie van andere diersoorten beschikbaar komt.

BTS
De subsidieregeling stimuleert technologische samenwerking tussen bedrijven en tussen bedrijven en kennisinstellingen bij innovatief onderzoek. Een adviescommissie beoordeelt subsidieaanvragen op drie criteria: de mate van technologische samenwerking, de technische innovatie en het economisch perspectief van het onderzoek. Jaarlijks dienen ongeveer 160 bedrijven voorstellen in. Zij kunnen 37,5 procent van de kosten van het project vergoed krijgen tot een maximum van NLG 5 miljoen. Meer informatie over de BTS is te vinden op www.senter.nl/bts.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Voor meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter kunt u contact opnemen met de afdeling Algemene informatie & advies, telefoon (070) 361 02 77.