Politiebericht Friesland: Friesland 28-03-2001 Politieberichten van 28/3 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Joure: brand boerderij
Woensdag omstreeks 07.20 uur brak brand uit in een boerderij aan de Wilde Hornstersingel. Naast de boerderij ligt de manege `De Jouwer`. Deze liep geen brandschade op (wel rookschade). De brand werd ontdekt door de buren, die de brandweer en de bewoners hebben gewaarschuwd. De brandweer Joure heeft het vuur bestreden, doch kon niet voorkomen, dat de schuur en het slaapgedeelte boven van het woonhuis verloren gingen. Bij de brand is asbest vrij gekomen. In de boerderij was vee aanwezig. 4 paarden, 18 koeien, een paar geiten en schapen kwamen bij deze brand om. Een aantal dieren, waaronder schapen en een paard, wisten te ontsnappen en zijn inmiddels weer gevangen. De voorschriften in verband met mond- en klauwzeer werden in acht genomen en strikt nageleefd. De boerderij was eigendom van een 50-jarige inwoner van Joure. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Naar de oorzaak van de brand zal door de technische recherche een onderzoek worden ingesteld.

Zwaagwesteinde: verdachten ontvoering aangehouden Donderdag 15 maart omstreeks 22.45 uur meldde een 27-jarige inwoner van Zwaagwesteinde dat een paar mannen bij hem voor de deur stonden waardoor hij zich bedreigd voelde. Toen de politie even later ter plaatse kwam, trof men een lege woning aan en bleek de ruit in de voordeur vernield te zijn. Van de bewoner ontbrak elk spoor. Direct daarop werd een grootschalig onderzoek op touw gezet. Dit leverde geen resultaat op.

Vrijdag 16 maart omstreeks 12.00 uur meldde de man zich telefonisch bij de politie met de mededeling dat hem niets mankeerde en er geen sprake was geweest van een ontvoering. Uit het daarop volgende onderzoek kwam echter naar voren dat er sprake van een ontvoering was geweest. Een zakelijk geschil was hieraan debet. Het verdere onderzoek heeft ertoe geleid dat gisteravond (dinsdag 27/3), omstreeks 20.00 uur in Maarssen een 36-jarige inwoner van die plaats is aangehouden.

Vanmorgen (woensdag 28/3), omstreeks 11.30 uur werd in het politiebureau in Drachten, een 59-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. De man werd, nadat hij op het politiebureau was uitgenodigd, aangehouden. De politie werkt nog met 10 rechercheurs aan deze zaak en sluit niet uit dat er nog meerdere aanhoudingen zullen volgen.

Leeuwarden: onder invloed
Woensdag omstreeks 04.20 uur werd op de Willemskade een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 36-jarige inwoner van Leeuwarden bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 565 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 6 uur.

Burgum: inbraak woning
Afgelopen nacht werd ingebroken in een woning aan De Poel. Door verbreking van een raam aan de achterzijde kwam men de woning binnen. Uit de woning werden bankpasjes en een klein geldbedrag weggenomen. De bewoner, een 37-jarige inwoner van Burgum, heeft aangifte gedaan.

Buitenpost: inbraak kantoor
Woensdag tussen 00.30 en 08.00 uur werd ingebroken in een assurantiekantoor aan de Ring. Aan de zijkant werd een raam vernield. Uit het kantoor werden twee computers en een beeldscherm weggenomen. De directrice, een 40-jarige inwoonster van Buitenpost, heeft aangifte gedaan.

Sneek: inbraak auto
Afgelopen nacht werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Worp Tjaardastraat. Via verbreking van een deur, kwam men in de auto. Uit de auto werden een radio/cd-speler en vijf cd`s weggenomen. De eigenaar, een 29-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Sneek: dodelijke aanrijding
De naam van het slachtoffer, die op de Stadsrondweg Zuid dodelijk verongelukte was: Bauke Pieter Siderius, oud 21 jaar uit Beetgum. Zie ook de politieberichten van 27/3 (13.00 uur) t/m 28/3 (07.00 uur)

Appelscha: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 09.40 uur vond op de kruising Provinciale weg N 381 Wester Es een aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. Een bestuurder, een 37-jarige inwoner van Appelscha, stak vanaf de Wester Es met zijn auto de Provinciale weg over en verleende geen voorrang aan een personenauto, die bestuurd werd door een 27-jarige inwoner van Sneek, die over de Provinciale weg deze kruising naderde. De bestuurder uit Appelscha moest uit de auto worden gehaald en werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Assen. De beide auto`s werden totaal vernield.

Bureau Voorlichting & Pr: 058 - 880 8272