Den Haag, 28 maart 2001

Uit een bericht in De Telgraaf van gisteren (27 maart) blijkt dat het advies van de commissie Donner over de aanpak van de WAO-problematiek langer dan voorzien op zich laat wachten, omdat de voorstellen daarin worden ontwikkeld in een "voortdurende samenspraak met de sociale partners, de Kamerfracties en het kabinet". En dat kost tijd. Jan de Wit, Kamerlid voor de SP, heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om opheldering gevraagd, omdat deze 'samenspraak' een onafhankelijk advies op voorhand uitsluit.

De Wit: "Ik vermoed dat er op voorhand een compromis met de coalitiepartijen en het CDA wordt beklonken, mij is in elk geval nergens naar gevraagd. Zo wordt het een achterkamertjesakkoord. Het debat tussen Kamer en regering gaat dan straks nergens meer over."

De Wit heeft minister Vermeend en staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevraagd of zij dit acceptabel vinden. De Wit: "Ik vrees een nieuwe forse aantasting van de rechten van werknemers. Het zou dan zeer kwalijk zijn als het democratische besluitvormingsproces dan op voorhand wordt gefrustreerd door de grote partijen. De Kamer wordt zo gewoon omzeild."

Jan de Wit: (070) 318 2807, 06- 22 788 042