NIVEL persbericht

Onverzekerde zoekt zelden hulp bij psycholoog, 28 maart 2001



28 maart 2001

ONVERZEKERDE ZOEKT ZELDEN HULP BIJ DE PSYCHOLOOG

Ziekenfondspatiënten bij wie hulp door de eerstelijnspsycholoog is opgenomen in het aanvullend pakket gaan vier keer zo vaak naar deze hulpverlener als zieken-fondspatiënten bij wie dat niet het geval is. Dat komt vooral doordat huisartsen het bezwaarlijk vinden mensen die niet of te weinig verzekerd zijn daar naar toe te sturen. In sommige regio?s verwijzen huisartsen ook weinig omdat er geen psycholoog in de buurt is. Opname in het ziekenfondspakket van de eerstelijns-psycholoog zou zorgverzekeraars 45 - 56 miljoen gulden per jaar kosten. Dit is 22-33 miljoen gulden per jaar meer dan nu vanwege aanvullende pakketten verstrekt wordt. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) in Utrecht.

Cliënten kunnen bij eerstelijnspsychologen terecht voor diagnostiek en een klein aantal gesprekken. De vergoeding daarvan is niet opgenomen in het basisziekenfondspakket. Wel voorzien veel aanvullen-de polissen in een zekere vergoeding; meestal voor een beperkt aantal zittingen of een beperkt bedrag, maar dat verschilt per verzekering.

Niet nodig
Bijna driekwart van de ziekenfondsverzekerden is helemaal of gedeeltelijk verzekerd voor de kosten van een eerstelijnspsycholoog. Van de particulier verzekerden is dat maar 45%. Van degenen die daad-werkelijk de eerstelijnspsycholoog opzoeken is 86% ten minste deels verzekerd. Dit betekent dat zij die de eerstelijnspsycholoog niet in het aanvullend pakket hebben, deze minder opzoeken. Exacter: ziekenfondspatiënten die gedekt zijn voor de eerstelijnspsycholoog gaan vier keer zo veel als ziekenfondspatiënten die dat niet zijn, hoewel deze groepen qua leeftijd, geslacht, opleiding en burgerlijke staat niet van elkaar verschillen. Als mensen een verzekering kiezen letten ze er nauwelijks op of die ook de kosten van een eerstelijns-psycholoog vergoedt. Ze verwachten die niet nodig te hebben. Maar komt het toch zo ver, dan maakt het ontbreken van een volledige dekking de huisarts terughoudend om de patiënt te verwijzen.

Kosten: 56 miljoen
Het Nivel doet de aanbeveling de eerstelijnspsycholoog op te nemen in het basisziekenfondspakket om de ongelijke toegankelijkheid daarvan op te heffen. Volgens het huidige tarief zouden de zorgverzeke-raars dan jaarlijks 45 miljoen gulden moeten uitkeren. Nu betalen cliënten een deel daarvan zelf. Soms betalen ze alles, omdat de verstrekking niet in de polis is opgenomen. Het huidige gebruik door ziekenfondsverzekerden kost de zorgverzekeraar 22,7 miljoen gulden binnen het aanvullende pakket. Wanneer voor eerstelijnspsycholoog onverzekerde ziekenfondspatiënten even vaak naar de eerstelijns-psycholoog zouden gaan als verzekerden dan kost dat de zorgverzekeraars 56 miljoen gulden. Niet uit te sluiten valt dat opname in het basisziekenfondspakket huisartsen er toe doet besluiten patiënten gemakkelijker te verwijzen. Daarover valt zonder nader onderzoek niets te zeggen.

Het Nivel heeft het onderzoek eind 2000 uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS.

Nadere informatie: Peter Verhaak, email: p.verhaak@nivel.nl, tel. 030-2729700.
Titel onderzoeksrapport: De toegankelijkheid van Eerstelijnspsychologie; Een onderzoek naar de verzekeringstechnische en geografische toegankelijkheid van eerstelijnspsychologie, J. Mesman, P.F.M. Verhaak, Utrecht: Nivel, januari 2001, ISBN: 90-6905-513-9.