Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Boetes bij ruim 2000 inspecties Arbeidsinspectie

Nr. 2001/53
28 maart 2001

Eerste jaar nieuwe Arbowet: boetes bij ruim 2000 inspecties Arbeidsinspectie

De Arbeidsinspectie heeft in één jaar tijd bij 2.233 inspecties boetes uitgedeeld. Dat is bij zeven procent van het totaal aantal inspecties. De gemiddelde boete bedraagt ruim 4.600 gulden. De meeste boetes zijn aangezegd in de bouw (956 zaken), voor het merendeel vanwege valgevaar. Op de tweede plaats staat de industrie. Een vaak voorkomende overtreding blijkt verder het ontbreken van een risico-inventarisatie en -evaluatie.

Dit staat in de tussenevaluatie van het systeem van bestuurlijke boetes van de Arbeidsinspectie. Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de evaluatie naar de Tweede Kamer gestuurd.

De Arbeidsinspectie heeft sinds de inwerkingtreding van de nieuwe Arbowet, per 1 november 1999, de mogelijkheid zelf een boete op te leggen. Dit gebeurt als er sprake is van bepaalde overtredingen van de Arbowet of wanneer bij een hercontrole blijkt dat een werkgever niet heeft voldaan aan een eerdere waarschuwing of eis.

Nog niet alle boetezaken in de onderzochte periode zijn afgehandeld. Op 1 november 2000 waren 985 acceptgiro.s verzonden voor een totaalbedrag van 4,6 miljoen gulden. De overige zaken waren nog in behandeling. Dit betekent dat het totale boetebedrag in één jaar ruimschoots de verwachtingen te boven zal gaan. In het wetsvoorstel werd namelijk uitgegaan van jaarlijks 2000 zaken met een totaal boetebedrag van 5 miljoen gulden.

In 126 gevallen heeft een werkgever bezwaar aangetekend tegen de boete. Van deze bezwaarschriften zijn er 55 afgehandeld; in 2 gevallen werd het bezwaar (gedeeltelijk) gegrond verklaard. Bij de reguliere inspecties (inspecties op initiatief van de Arbeidsinspectie, dus niet naar aanleiding van een klacht of ongeval) bleek bij hercontrole van werkgevers die een boete hebben gekregen 71 procent .in orde. te zijn: de tekortkomingen of overtredingen waren opgeheven.

Uit het rapport blijkt verder dat zaken waarbij een boete wordt gegeven relatief veel tijd kosten. Het totaal aantal zaken van de Arbeidsinspectie is daardoor afgenomen. Daar staat tegenover dat de Arbeidsinspectie overtredingen steviger aanpakt en dat bedrijven sneller de consequenties ervaren van overtredingen van de Arbowet.

Staatssecretaris Hoogervorst kondigt in een begeleidende brief aan dat nader onderzoek zal worden gedaan naar een mogelijke verandering van het gedrag van werkgevers en de preventieve en corrigerende werking van de bestuurlijke boete. Dit onderzoek zal naar verwachting begin 2002 klaar zijn. In 2004 volgt een algehele evaluatie van de nieuwe Arbowet.



---
De volledige tekst van de brief aan de Tweede Kamer over de evaluatie van het systeem bestuurlijke boetes staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.minszw.nl (klikken op 'Officiële publicaties' in de linker knoppenbalk)

28 mrt 01 16:14