Gemeente Ede

Om verspreiding mond- en klauwzeer te voorkomen Edese bossen blijven voorlopig afgesloten

Om verspreiding van het mond- en klauwzeer tegen te gaan hebben de gemeente Ede en de andere beheerders van natuurterreinen op 22 maart besloten de Edese bossen af te sluiten voor het publiek. Deze maatregel is noodzakelijk om te voorkomen dat het wild (wilde zwijnen, edelherten, reeën) besmet raakt met het zeer besmettelijke virus.

Wilde zwijnen, herten en reeën kunnen net als landbouwhuisdieren besmet raken met het mond- en klauwzeervirus. Als dit zou gebeuren, zou alle wild in Ede afgeschoten moeten worden. De gemeente en de andere terreinbeheerders willen dit doemscenario ten koste van alles voorkomen, vandaar deze rigoureuze maatregel.

Andere maatregelen die genomen worden om de wildtrek en daarmee het besmettingsgevaar te minimaliseren, zijn:
de wildwissel bij Otterlo wordt voorlopig gesloten. Deze wildwissel maakt het mogelijk dat het wild van de zuid(west)- naar de midden-Veluwe kan trekken.
het zwartwildkerende raster tussen Ede en Otterlo wordt tijdelijk opgehoogd, zodat het niet alleen wilde zwijnen maar ook roodwild (reeën en edelherten) tegenhoudt.

In het belang van het wild is het zeer belangrijk dat iedereen zich aan het verbod om de bossen te betreden houdt. Tot nu toe verloopt dit naar wens. De toezichthouders hebben het afgelopen weekeinde slechts eenmaal op hoeven treden. Wie het verbod om de bossen te betreden overtreedt, riskeert een boete van 500,-.



Ede, 28 maart 2001