Persbericht

Den Haag, .... maart 2001

Directeur NIDI benoemd

Het Bestuur van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) heeft per 1 april 2001 dr. Evert van Imhoff benoemd tot directeur van het instituut. Hij volgt prof. dr. Jenny Gierveld op die per 15 oktober vorig jaar terugtrad. Van Imhoff is vanaf 1988 als onderzoeker werkzaam op het NIDI.

Van Imhoff werd in 1959 geboren te Maastricht. Zijn middelbare schooltijd bracht hij door op het Stedelijk Gymnasium te Haarlem. Vervolgens studeerde hij economie aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij als kandidaatsassistent kennis maakte met wetenschappelijk onderzoek. Na zijn afstuderen in 1982 was hij enkele jaren werkzaam bij achtereenvolgens de Katholieke Universiteit Nijmegen en de Erasmus Universiteit te Rotterdam. In 1988 promoveerde hij aldaar bij voormalig Minister van Onderwijs prof. dr. ir. J.M.M. Ritzen cum laude op een proefschrift getiteld 'Optimal economic growth and non-stable population'.

Van Imhoff deed op het NIDI onderzoek op verschillende terreinen van de demografie, met het accent op prognose- en simulatiemodellen. Hij ontwikkelde verschillende prognoseinstrumenten, waaronder het ook internationaal veel gebruikte LIPRO-model. Hij hield zich onder meer bezig met huishoudensdemografie, regionale bevolkingsprojecties voor de EU, bevolkingsveroudering en demografische processen op de arbeidsmarkt. Van zijn hand verscheen het rapport 'De Jaren Tellen' over wachtgelden in het onderwijs. Voorts stond Van Imhoff aan de wieg van het populaire, door het NIDI in samenwerking met het CBS uitgegeven, educatieve demografische softwareprogramma PopTrain, dat grotendeels door hem in de huidige vorm werd gegoten. Sinds 1999 ten slotte is hij redacteur van de European Journal of Population.

Het NIDI

In onze samenleving is de bevolkingsontwikkeling van groot belang. Denk bijvoorbeeld aan de problematiek rond veroudering, allochtonen, asielzoekers en vluchtelingen, huwelijk, echtscheiding en samenwonen, sterfteontwikkeling, uitstel van het krijgen van kinderen en bevolkingsgroei.

Het NIDI in Den Haag maakt deze problematiek inzichtelijk door de bevolkingsontwikkeling in verleden, heden en toekomst en de achtergronden en gevolgen daarvan te onderzoeken. Daarbij werken mensen uit verschillende wetenschappelijke disciplines samen. Het onderzoek richt zich op Nederland, Europa en op landen daarbuiten.

De onderzoeksresultaten worden ruim verspreid en onder meer gebruikt om het beleid ten aanzien van onderwijs, zorg, huisvesting en arbeidsmarkt te ondersteunen. Over uit demografisch onderzoek verkregen gegevens en inzichten wordt voorlichting en informatie gegeven en worden adviezen verstrekt.

Inlichtingen:
Stichting Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) Postbus 11650, 2502 AR Den Haag
Lange Houtstraat 19, 2511 CV Den Haag
Telefoon: 070 35 65 200
Fax: 070 36 47 187
E-mail: info@nidi.nl
Website: www.nidi.nl