Gemeente Ede

Na politiek debat van 24 januari:

Raadsfracties leveren
vervolginformatie

Om samen met Edese burgers terug te kijken op de afgelopen jaren, kwamen de raadsleden op 24 januari bij elkaar voor een openbaar debat in het raadhuis. Dat gebeurde op initiatief van de CDA-fractie. Aan de hand van vooraf ingediende vragen en opmerkingen konden belangstellenden de discussie aangaan met de politieke partijen in de gemeenteraad. Er waren vier hoofdthemas: het bestuurlijk handelen van het college, de raad en de politieke partijen, de beleidsterreinen, leefbaarheid en veiligheid, en ergernissen en gevoelens. Bij enkele onderwerpen op die avond bleek aanvullende informatie nodig. Gecoördineerd door VVD-fractievoorzitter G. van Ginkel is deze beantwoording inmiddels aan de deelnemers verstrekt. Hier volgt een samenvatting.

Het bestuurlijk handelen

Een van de stellingen in de discussie gaat er van uit dat de gemeente steeds vaker teruggefloten wordt door de rechter. Gesteld werd dat door de verruiming van beroep- en bezwaarmogelijkheden tegen gemeentelijke besluiten de Edese burgers meer procedures aangaan. Het gevolg is dat de gemeente dan ook in enkele gevallen in het ongelijk gesteld is. In alle gevallen leveren deze procedures vertraging op voor de uitvoering van projecten.

De aanwezigen vonden dat gedogen zoveel mogelijk moet worden voorkomen. Omwille van de rechtszekerheid moet handhaving altijd plaatsvinden.

Over het onderwerp inspraak was veel discussie. Omdat insprekers vaak tegenstrijdige belangen hebben, of belangen die in tegenspraak zijn met het algemeen belang, kunnen ze niet allemaal gelijk krijgen. Toch zal iedereen serieus genomen moeten worden en ook beargumenteerd antwoord moeten krijgen. Er is van gemeentezijde goede communicatie nodig.

Over de stelling dat Ede geen oppositie kent, waren de oppositiepartijen verbaasd. Zelf vinden zij dat ze zeker resultaten hebben geboekt. Wellicht dat vanaf 2002, wanneer de wethouders geen deel meer van de raad uitmaken, er meer discussies in de gemeenteraad ontstaan.

Beleidsterreinen

In het hoofdthema Beleidsterreinen ging het vooral over ruimtelijke ordening. Zowel burgers als politici waren het er over eens dat er in het verleden in Ede onnodig en te veel gesloopt is. Daarentegen heeft de renovatie in Ede-Zuid een prachtige wijk opgeleverd. Ook de komende renovatie van de Concordiamolen vond men een goed voorbeeld, hoewel de meningen verschillen over de locatie.

Er werd nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de ouderenhuisvesting. Seniorenwoningen zijn vaak te klein met te weinig parkeerruimte en een slechte aansluiting op het openbaar vervoer. Gezien de verwachte ontwikkeling van de bevolkingssamenstelling is meer aandacht nodig voor levensloopbestendige woningen. De fracties zullen met genoemde opmerkingen rekening gaan houden.

Onvrede bestond er over de kwaliteit van de winkels in Ede-Centrum en de verhouding tussen prijs en kwaliteit van het parkeren. Er mogen sociale huurwinkels komen, vond een spreker. Dit leverde weinig discussie op omdat men verwacht dat na de geplande nieuwbouw en renovatie in Ede-Centrum het ondernemersklimaat aanzienlijk zal verbeteren.

Ook de verkeersveiligheid kwam natuurlijk aan bod. En wel de gladheidbestrijding voor fietsers en voetgangers, het parkeerbeleid en de handhaving van de verkeersregels door de politie. Deze onderwerpen komen geregeld aan de orde in de raadscommissie Verkeer Openbare Beheer en in het driehoeksoverleg van politie, justitie en de burgemeester.

Leefbaarheid en veiligheid

Gesteld werd dat de gemeente Ede haar eigendommen niet onderhoudt. Bijvoorbeeld het wegen- en fietspadenonderhoud en de staat van het wegdek. De fracties wijzen erop dat wegenonderhoud vaak een zaak van afwegingen is. Over dit onderwerp is onlangs een openbaar rapport van de Commissie Financiële Beheerszaken verschenen. Men vond overigens dat het buurtbeheer bijzonder goed werk verricht.

Door de inbreng van een afvaardiging van De Gelderhorst was er aandacht voor het feit dat dove mensen bij een openbare alarmering niet veilig zijn omdat ze het geluid van de sirenes niet kunnen horen. Zij pleiten voor een ander alarmeringssysteem. Getracht wordt dat de rijksoverheid dit probleem oplost, bijvoorbeeld door een trilalarm te geven via de mobiele telefoon.

Ergernissen en gevoelens

Hierbij ging het bijvoorbeeld over het betalen van hondenbelasting door mensen van wie de hond altijd op het eigen erf blijft. Het antwoord hierop is dat het houden van honden belast is. Waar ze uitgelaten worden, is geen criterium en kan ook niet gecontroleerd worden. Andere ergernissen betreffen de vernieling van wachthuisjes voor bussen en de straatvervuiling door bierblikjes. Vandalen die op heterdaad betrapt worden, zullen opdraaien voor de herstelkosten. Uit navraag is gebleken dat het ministerie van VROM bezig is met het heffen van statiegeld op (bier)blikjes. Dat kan veel rommel gaan besparen. Voor een ergernis over het subsidiebeleid werd de vragensteller verwezen naar de ambtelijke of bestuurlijke kanalen.

Verslag

Van het politiek debat op 24 januari 2001 is een uitgebreid verslag beschikbaar, voorzien van een aanvullende notitie. Aan de aanwezigen is dit verslag inmiddels toegezonden, indien hun naam en adres bekend waren. Belangstellenden kunnen het verslag opvragen bij de afdeling Bestuurssecretariaat, telefoon (0318) 68 01 75.



Ede, 28 maart 2001