D66


28/03/2001

De perikelen rondom de Nederlandse Spoorwegen

Jan van Walsem

D66 kamerlid Jan van Walsem betreurt het dat de commissie Blankert en Stekelenburg geen uitspraak hebben gedaan over het conflict. De onafhankelijke commissie Blankert en Stekelenburg werd ingesteld met de opdracht een advies uit te brengen over de invoering van de dienstenregeling, het zogenaamde rondje om de kerk. Bindend arbitrage werd op voorhand door de vakbonden afgewezen. De invoering van de nieuwe dienstenregeling bij de Nederlandse Spoorwegen per 10 juni laat de NS directie noch de vakbonden en collectieven weinig tijd tot onderhandelen. Dit werd nog een keer onderstreept doordat de rechtbank in Utrecht de NS directie in het gelijk stelde door aan te geven dat uitstel van de invoering van nieuwe dienstregeling aanzienlijke vertraging oplevert. Mede op voorstel van Jan van Walsem wordt nu onderhandeld over een Commissie van drie Wijze Mensen. Op voorspraak van de bonden en op voorspraak van de NS directie worden twee wijzen aangewezen die gezamenlijk een voorzitter aanstellen. Deze Commissie zal een bindend advies uitbrengen over de nut en noodzaak van een procesvereenvoudiging (het rondje om de kerk). Inmiddels is de NS directie akkoord gegaan en wordt hierover onderhandeld met de bonden.

Het akkoord 'Bestemming Klant' dateert uit 1999 en bevat een aantal maatregelen, waaronder de reorganisatie van de dienstenregeling, waarmee de NS de vertragingen in het reizigersvervoer wil bestrijden. De vakbonden stemden met het voorstel tot reorganisatie in, maar verwijderden zich hiermee van hun achterban. Aan de onderhandelingstafel nemen op dit moment plaats: de FNV Bondgenoten, VVMC (de spoorwegvakbond), de CNV-bedrijvenbond, de VHS (bond voor hoger personeel), de recentelijk opgerichte FRV en de regionale personeelscollectieven. Al deze partijen en de NS directie zijn door minister Netelenbos gevraagd opnieuw te onderhandelen. D66 sluit zich hierbij aan en is van mening dat het een intern conflict betreft dat intern opgelost dient te worden tussen de werkgever en werknemers.

D66 acht het onwaarschijnlijk dat de politiek de impasse kan doorbreken door een ultimatum aan de directie te stellen, immers het lost de problemen rondom een eventuele invoering van het rondje om de kerk niet op. De Raad van Commissarissen houdt toezicht op de NS directie; zij kan de NS directie aansturen of eventueel naar huis sturen. De overheid heeft aandelen in een onderdeel van het bedrijf, namelijk in Structuur NS, maar dit maakt haar niet bevoegd om in een intern conflict in te grijpen. Fervent treinreiziger Jan van Walsem wil in ieder geval niet dat de klant de dupe wordt van het slepende conflict tussen de vakbonden en de NS directie.