Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Persberichten

Amsterdam, 28-03-2001

OLVG vernieuwt in binnenstad: uitbreiding ziekenhuisvoorzieningen aan de Prinsengracht

De Raad van Bestuur van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) heeft besloten de ziekenhuisvoorzieningen aan de Prinsengracht fors uit te breiden. Door deze uitbreiding kunnen patiënten uit de binnenstad voor bijna alle poliklinische onderzoeken en behandelingen terecht in het centrum. Op de Prinsengracht zullen bijvoorbeeld steeds meer specialismen spreekuur houden. Ook breidt het aantal spreekuren per medisch specialisme uit. Het is de bedoeling om dit jaar een tweede operatiekamer te openen, zodat aanzienlijk meer mensen kunnen worden geholpen in dagbehandeling. Alle maatregelen zijn erop gericht patiënten uit de binnenstad zo goed en snel mogelijk van dienst te kunnen zijn in hun directe omgeving.

Patiënten uit de binnenstad kunnen in de zeer nabije toekomst voor het merendeel van hun zorgvragen terecht op de locatie Prinsengracht van het OLVG. Nu al is het aantal specialismen flink uitgebreid en dit aantal zal de komende tijd nog sterk toenemen. Zo houdt de maag- darm- en leverarts vanaf 1 januari jongstleden spreekuur op deze locatie en per mei 2001 opent de polikliniek urologie haar deuren voor patiënten. Verschillende medische specialismen die al spreekuur houden op de locatie aan de gracht hebben het aantal spreekuren flink uitgebreid. Zo houdt de orthopedie voortaan zes keer per week spreekuur. Ook de afdeling kaakchirurgie is de afgelopen periode sterk gegroeid. Daarnaast is het ziekenhuis in de binnenstad met speciale poliklinieken rondom patiëntengroepen gestart, zoals bijvoorbeeld de Diabetespolikliniek en de Cervixpolikliniek. De Cervixpolikliniek is een gynaecologische afdeling waar vrouwen in verband met een `afwijkend uitstrijkje' binnen een week terecht kunnen voor voorlichting en onderzoek. De behandeling zelf vindt ook binnen een week plaats. Het unieke ontwerp voor deze polikliniek is het resultaat van een project, waar naast interne disciplines ook de huisarts en de patiënt bij zijn betrokken. Voorheen doorliepen deze patiënten een behandelingstraject van ongeveer twee maanden. Door deze nieuwe efficiëntere polikliniek wordt voor betrokken patiënten de periode van onzekerheid verkort.

Alles is erop gericht om het besluit van de Raad van Bestuur om op de locatie Prinsengracht een tweede operatiekamer te openen, nog dit jaar tot uitvoer te brengen. Aan de Prinsengracht worden mensen geopereerd die voor een opname van maximaal één dag in aanmerking komen, dat wil zeggen dat zij nog diezelfde dag naar huis kunnen. Als gevolg van de toename van de operatiecapaciteit zal het aantal dagopnames ook toenemen en hierdoor zullen de wachtlijsten voor dagbehandeling aanzienlijk worden verkort. De ambitie is het aantal dagopnames van de locatie Prinsengracht uit te breiden naar ruim 3500 opnames per jaar.

Het huidige pand van de locatie Prinsengracht dat dateert van 1857, kan op termijn niet meer voldoen aan de eisen die de genoemde ontwikkelingen aan een ziekenhuisgebouw stellen. Daarom wordt in opdracht van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis een studie verricht naar de mogelijkheden van renovatie en/of nieuwbouw op het perceel aan de Prinsengracht, zodat de Amsterdamse binnenstad ook in de toekomst blijft beschikken over adequate zorgvoorzieningen dicht bij huis.