Nationaal Dubo Centrum

De eerste Keurmerken Duurzaam HBO uitgereikt

Op woensdag 28 maart jongstleden hebben 29 opleidingen het Keurmerk Duurzaam HBO ontvangen. Dhr. drs. A.B. de Graaf, directeur van het Verenigingsbureau van de HBO-Raad, reikte tijdens een stuurgroepvergadering van het Handvest Duurzaamheid HBO de eerste Keurmerken Duurzaam HBO uit.

Het Keurmerk is verleend aan enkele opleidingen van:
* Stichting Brabantse Hogescholen

* Saxion Hogeschool IJselland

* Ichthus Hogeschool / Hogeschool Delft

* HAS Den Bosch

* Stoas Agrarische pedagogische Hogeschool.
Zij hebben samen met vele opleidingen van andere hogescholen eind 1999 het Handvest Duurzaamheid HBO ondertekend. Binnen dit Handvest streven de hogescholen ernaar duurzaamheid zowel in het beleid als in het onderwijs en de bedrijfsvoering te integreren. Zo komen de studenten niet alleen in de lesstof in aanraking met aspecten van duurzaamheid, maar ook in de omgeving waarin zij studeren. De keuringen voor het Keurmerk zijn verricht door het Steunpunt Duurzaamheid HBO, de faciliterende organisatie van het Handvest die is ondergebracht bij SME MilieuAdviseurs.

Duurzaamheid als oriëntatie
De opleidingen die nu het keurmerk hebben gekregen, hebben bewezen dat duurzame ontwikkeling een fundamentele oriëntatie is in zowel het onderwijs als het beleid en de bedrijfsvoering van de hogeschool. Zo zijn onder andere aspecten van duurzame ontwikkeling opgenomen in de eindtermen van de opleidingen, in het opleidingsaanbod en in het nascholingsaanbod van de docenten. Ook zijn er actieplannen in uitvoering op het gebied van afvalpreventie, energiebesparing en mobiliteit.

Het keurmerk is twee jaar geldig, daarna moet het Keurmerk opnieuw worden aangevraagd. Dit hangt samen met de afspraken in het Handvest die elke twee jaar door de hogescholen zelf worden aangescherpt.

Copernicus Charter
In dezelfde stuurgroepvergadering is namens de hogescholen het Copernicus Charter ondertekend. Het Copernicus Charter is een internationale intentieverklaring tussen universiteiten om vaart te maken met duurzaamheid in het wetenschappelijk onderwijs. Hiermee is een volgende stap gezet richting duurzaamheid in het gehele hoger onderwijs, door een bundeling van krachten in WO en HBO.

Meer informatie: Imke Tegels of Marleen Kwak, Steunpunt Duurzaamheid HBO, telefoon (030) 288 10 74, steunpunt@sme.nl.